Dokazni materijali

Suđenje sutkinji: Obrana tvrdi da je Miletić nezakonito prisluškivana

Apelaciono vijeće Suda BiH je u travnju 2018. otpremilo rješenje kojim se ukida presuda po kojoj je Miletić osuđena na dvije i pol godine zatvora zbog primanja dara
Vijesti / Flash | 06. 07. 2019. u 08:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrana sutkinje Azre Miletić, kojoj se sudi za primanje dara, istaknula je prigovore zakonitosti za naredbe o provođenju posebnih istražnih radnji i predložila da se dokazi dobijeni na taj način ne ulažu u sudski spis, odnosno da se iz istog isključe.

Braniteljica Jesenka Rešidović je naglasila da su posebne istražne radnje provođene i prije donošenja naredbe o pokretanju istrage, sa posebnim osvrtom da je Tužiteljstvo BiH u nekoliko navrata navodilo različite datume o njenom otvaranju.

"Nikava naredba nije postojala dok Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće nije zatražilo da se dostavi incijalni akt kojim je formiran predmet protiv Azre Miletić. Tužiteljstvo je dostavilo naredbu o proširenju naredbe o provođenju istrage iz veljače 2015. godine", rekla je braniteljica.

Navela je i da je Miletić nezakonito prisluškivana preko drugih osoba i naglasila da Tužiteljstvo BiH prethodno nije provelo niti jednu istražnu radnju protiv Miletić, kao i da se u ovom slučaju ne može raditi o institutu slučajnog nalaza.

Naredbe su, prema braniteljici, bez konkretizacije i ne sadrže dovoljno obrazloženja zašto se na drugi način ne mogu pribaviti dokazi, da se u tek dva sudska akta iz veljače 2015. nalaze naknadna obrazloženja, objavio je BIRN.

Istaknula je Obrana i prigovor neustavnosti odredbe na osnovu koje su određene posebne istražne radnje prema optuženoj, ali i da je nezakonito bila prisluškivana od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) po nalogu bivše predsjednice Suda BiH i to mnogo prije nego su istražne radnje određene i trajale su, prema braniteljici, i nakon njihove obustave.

Istraga koju je vodila OSA-a, rekla je braniteljica, odnosi se na isti postupak što se može vidjeti iz dokumentacije koju je ova agencija dostavila Obrani, a bivša predsjednica Suda je odbila da sa njih skine oznaku tajnosti, dok OSA nije imala ovlaštenja za djela koja su optuženoj stavljena na teret.

"Sve naredbe za provođenje posebnih istražnih radnji u ovom predmetu su nezakonite i dokazi pribavljeni na taj način se ne mogu koristiti", rekla je Rešidović. Tužitelj Sead Kreštalica je kazao da su prigovori Obrane u cjelosti neosnovani, te je predložio da se izvedu svi dokazi koji su navedeni u optužnom aktu.

"U prijedlozima za provođenje posebnih istražnih radnji su djelimično sadržana obrazloženja o počinjenju djela i da se dokazi ne mogu pribaviti na drugi način. Imao je sud dovoljno dokumenata i osnova da takvu naredbu izda. Naredbe iz veljače 2015. u cjelosti sadrže obrazloženje", rekao je tužitelj.

Miletić je rekla da naredba kada je ona u pitanju ne postoji, da se radi o testiranoj istrazi protiv nje u koju se uključila bivša predsjednica Suda i dala nalog OSA-i da je prisluškuje te da ovdje nema slučajnog nalaza.

"Predsjednica Suda je uputila dopis VSTV-u da se suspendiram, a nema u tom predmetu ni naredbe o provođenju istrage niti rješenja o pritvoru. Zatražen je inicijalni akt, a tužitelj dostvalja 'naredbu o proširenju naredbe'. To ne postoji, može biti samo naredba o proširenju istrage. A proširenje se odnosi na nepoznatu osobu koja je odala navodno službenu tajnu", rekla je Miletić.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u travnju 2018. otpremilo rješenje kojim se ukida presuda po kojoj je Miletić osuđena na dvije i pol godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, te je dalje vođenje postupka preneseno na sarajevski Općinski sud.

Prvostupanjskom presudom ona je proglašena krivom da je primila dio obećanog dara preko posrednika S-1, u iznosu od najmanje 3.000 eura, za pogodovanje u predmetu protiv Rame Brkića i Senada Šabića, dok je oslobođena optužbe za kršenje zakona od strane suca.

Sud je Tužiteljstvu dao nalog da do narednog ročišta dostavi prijedloge i naredbe o provođenju posebnih istražnih radnji kako bi se odlučilo o provođenju dokaza pribavljenih na taj način. Nastavak suđenja je 22. kolovoza.

Kopirati
Drag cursor here to close