Zoran dobiva drugu šansu?

Sud BiH može ukinuti presudu Mamiću!

U priopćenju koje je poslao iz BiH Mamić je da nije u bijegu već se koristi svojim zakonskim pravima koje mu omogućuju sporazumi dviju država čiji je državljanin.
Vijesti / Flash | 20. 04. 2021. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Zoran Mamić obavijestio sud da nije u Hrvatskoj i da želi kaznu služiti u BiH, sud bi morao taj njegov zahtjev uputiti Ministarstvu pravosuđa da pokrene proceduru izvršenja kazne prema važećim sporazumima.

Smatra to sarajevski odvjetnik Nikica Gržić koji ima dugogodišnje iskustvo zastupanja hrvatskih državljana s dvojnim državljanstvom u BiH.

"Nakon što Ministarstvo pravde BiH primi taj zahtjev, prosljeđuje ga nadležnom sudu koji preispituje je li kazneno djelo za koje je Zoran Mamić osuđen kažnjivo u BiH. Oni presudu mogu potvrditi, mogu donijeti odbijajuću presudu, ali mu mogu i kaznu smanjiti ako je zakonom u BiH propisana manja kazna. Jedino ne mogu povećati kaznu. U praksi je bilo takvih primjera", navodi odvjetnik Gržić.

Podsjetimo, Zoran Mamić, koji tvrdi da nije u bijegu već da koristi pravo koje ima kao državljanin dviju država, od pravomoćnosti presude više je puta odlazio iz Hrvatske, ali se vraćao i redovno dolazio na ročišta u drugom postupku također zbog izvlačenja novca iz Dinama pred osječkim Županijskim sudom.

U priopćenju koje je jučer poslao iz BiH naveo je da nije u bijegu već se koristi svojim zakonskim pravima koje mu omogućuju sporazumi dviju država čiji je državljanin. Dodao je da je o želji da kaznu služi u BiH obavijestio Županijski sud u Zagrebu koji mu je 26. travnja trebao odrediti gdje će ići u zatvor, ali i Ministarstvu pravde BiH.

Želju da kaznu služi u susjednoj državi ranije je iznio i Zdravko Mamić koji je u BiH pobjegao uoči izricanja presude na Osječkom Županijskom sudu u lipnju 2018.

Vrhovni sud je sredinom ožujka Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu iz prvog suđenja u Osijeku od 6,5 godina zatvora, Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora.

Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljeni s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama.

Kopirati
Drag cursor here to close