Koronavirus

Španjolska se sprema za blagdane bez poljubaca i uz zabrane

Vijesti / Flash | 10. 11. 2020. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bez tradicionalnog grožđa na madridskom trgu Puerta del Sol, bez prolaska sveta tri kralja ulicama i bacanja slatkiša djeci, bez poslovnih blagdanskih večera, no prije svega bez poljubaca i zagrljaja, Španjolska se priprema na dosad nezabilježene božićne blagdane.

Dok koronavirus nezaustavljivo hara zemljom, gradske vlasti počele su na trgove i ulice postavljati ukrase, no atmosfera među 47 milijuna stanovnika daleko je od slavljeničke.

"Vidjet ćemo kako ćemo proslaviti ove godine...Ovisi o tome što će nam dopustiti vlasti", kaže 35-godišnja Elisa u svom malom stanu u Madridu. Ta djevojka duge smeđe kose, rođena u južnom gradu Valenciji, lani je Novu godinu dočekala na glavnom madridskom trgu Puerta del Sol. Okružena tisućama ljudi, među kojima brojnim stranim turistima, ondje je u ponoć na svaki udar gradskog zvona pojela po jedno zrno bijelog grožđa.

Običaj po kojem svako od 12 zrna predstavlja mjesece u nadolazećoj godini, a njihovim gutanjem se priželjkuje sreća, sada će se prakticirati samo u stanovima i kućama. Stanovnici će u izravnom tv prijenosu pratiti voditelja u studiju, montiranom na praznoj Puerti del Sol, jer će biti zabranjena okupljanja.

"Tko je lani tijekom lude proslave na trgu mogao i pomisliti što nas čeka u 2020.", napominje Elisa.

Od ožujka se u Španjolskoj inficiralo koronavirusom više od 1,3 milijuna stanovnika, od čega ih je 38.830 umrlo, pa je to jedan od najpogođenijih dijelova Europe.

 Španjolci bez tradicionalnih zagrljaja, poljubaca i blagdanskih okupljanja

Kako bi se suzbilo daljnje širenje bolesti svaka od 17 autonomnih pokrajina uvodi svoje mjere ograničenog kretanja stanovnika. No svima je zajednička zabrana izlazaka i ulazaka u pokrajine. Neki gradovi poput Granade se dodatno zatvaraju. Time će biti onemogućene posjete rodbine tijekom blagdana. Policija povremeno zaustavlja vozila provjeravajući imaju li putnici dokument, poput potvrde s posla, koji opravdava njihove prelaske iz pokrajine u pokrajinu.

"Svima je jasno da će ovi blagdani biti drugačiji od lanjskih", istaknuo je španjolski ministar zdravstva Salvador Illa. Napominje kako će mjere biti uvođene u skladu sa situacijom. A ona se zadnjih dana pogoršava.

Oko 87 posto stanovništva ne smije izlaziti iz svojih pokrajina poput Madrida, Katalonije i Andaluzije, a u njima se smije okupljati najviše šest osoba.

Vlasti pozivaju ljude da zaborave na blagdanska okupljanja za stolom s bakama, djedovima, unucima i rođacima.

"Potreban je zdrav razum", ističe ministar Illa.

Mnogima udaljenost od bliskih osoba teško pada, no Španjolci su se već navikli na život u novim okolnostima.

Više se ne pozdravljaju tradicionalno s dva poljupca u obraz, a također se i ne grle pri susretima. Svi nose zaštitne maske posljednjih šest mjeseci.

'Ove ćemo blagdane teško zaboraviti'

Vlasti ih sada pozivaju da prilikom blagdana u svojim domovima često provjetravaju stanove unatoč hladnoći, da održavaju međusobno razmak, peru ruke, ali i da se suzdrže od pjevanja te tradicionalne sklonosti glasnom pričanju kako se ne bi širio virus.

Restorani i kafići diljem zemlje moraju se zatvarati u 23 sata pa je jasno da ondje neće biti dočeka kao ranije. Kompanije ove godine neće organizirati večere za svoje zaposlenike. To je dodatni udarac restoranima koji se već nalaze na izdisaju.

"Brojni ugostiteljski objekti umiru", rekla je jedna konobarica u južnoj pokrajini Andaluziji za televiziju TeleCinco.

U ulici Gran Vía, kojom se prostiru deseci trgovina u srcu Madrida, izlozi su ukrašeni božićnim drvcima. Ulična ukrasna rasvjeta je postavljena, a očekuje se samo da gradske vlasti upale lampice. U trgovačkim centrima neće biti dugih redova u kojima djeca čekaju na susret s Djedom Mrazom, ili kako bi mu pisala kakve igračke žele.

Nekoliko desetaka osoba stoji, međutim, u redu ispred Doña Manolite, najpoznatijeg mjesta za kupnju listića za božićnu lutriju, no i ondje se žale kako im je promet osjetno pao, prenosi Hina.

"Prodaja listića je pala za 30 posto u odnosu na lani jer su mnogi lokali zatvoreni, a oni su kupovali listiće ovdje", kaže voditeljica Concha Corona. Zaposlenici brojnih kompanija rade od kuće, no kupuju zajedničke listiće, nastavljajući blagdanski običaj.

Oni koji strpljivo čekaju u redu pred tim malim objektom u Madridu nadaju se kako će im dobitak uljepšati ova otužna i neizvjesna vremena. No ako ih sreća i pomazi, bit će im zabranjeno proslaviti dobitak u društvu, uz bocu šampanjca, kao što je dosad bio običaj.

"U svakom slučaju, ovogodišnje blagdane ćemo teško zaboraviti", kaže Elisa.

Kopirati
Drag cursor here to close