Diž' se Janez, cug bu ti pobegel!

Slovenci se odlučuju za zimsko računanje vremena?

Iz slovenskoga Ministarstva tijekom vikenda su pojasnili da je riječ o zadržavanju zimskog odnosno srednjoeuropskog sustava računanja vremena (GMT +1), kojem trenutačno pripadaju i sve slovenske susjede.
Vijesti / Flash | 26. 03. 2019. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon prijepora oko Piranskog zaljeva, kadroviranja u Krškom, pršuta, a onda i terana, sad je na pomolu novo nesuglasje između Hrvatske i Slovenije.

Ovaj put je riječ o vremenskoj zoni jer Europska unija od 2021. godine najvjerojatnije ukida izmjene zimskog i ljetnog načina računanja vremena.

Naime, kako je Jutarnjem listu potvrđeno iz slovenskog Ministarstva infrastrukture, Slovenci su najbliže tome da se odluče za zimsko računanje vremena.

Iz slovenskoga Ministarstva tijekom vikenda su pojasnili da je riječ o zadržavanju zimskog odnosno srednjoeuropskog sustava računanja vremena (GMT +1), kojem trenutačno pripadaju i sve slovenske susjede.

Slovenska odluka, napominju dalje u svojoj službenoj izjavi, još nije konačna jer je u tijeku savjetovanje između zemalja regije s namjerom da se susjedne zemlje među sobom ipak koordiniraju te odaberu zajedničku vremensku zonu.

No, iako su Slovenci, tvrde, svim susjednim zemljama uputili dopise s nekoliko pitanja vezanih uz njihova razmišljanja o vremenskoj zoni kojoj bi rado pripadale, zasad im ni iz jedne od njih navodno nije stigao nikakav odgovor.

Odgovora nema ni iz Hrvatske, a neslužbene informacije iz Ministarstva prometa, mora i infrastrukture govore kako ta institucija od susjeda Slovenaca na tu temu nije niti primila nikakav dopis.

Osim toga, neslužbeni je stav da su Hrvati ipak skloniji odabiru ljetnog načina računanja vremena, ponajviše zato što ovaj sustav više pogoduje grani turizma koji se u Hrvatskoj i dalje većinom svodi na “sunce i more”.

“Još uvijek nismo odradili nikakve službene konzultacije s Ministarstvom turizma, no neslužbene su poruke da bi nam više odgovarao ljetni sustav. Trenutačno nam ova tema baš i nije bila u fokusu, no moguće je da ćemo zagovarati suprotno od onoga što očito zagovaraju naši susjedi Slovenci”, neslužbeno doznajemo iz Ministarstva prometa.

Kopirati
Drag cursor here to close