Žila kucavica Hercegovine

Škoro: Gašenje Aluminija je udarac opstojnosti Hrvata u BiH

RH je dozvolila propast tvrtke u kojoj ima vlasništvo nad 12% dionica i o kojoj ovisi 50% prometa Luke Ploče, a hrvatski političari koji participiraju u Vladi Federacije BiH suodgovorni su za krah Aluminija
Vijesti / Flash | 12. 07. 2019. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kandidat za predsjednika Republike Hrvatske i pjevač Miroslav Škoro oglasio se o slučaju gašenja proizvodnje u mostarskom Aluminiju.

"Gašenje mostarskog Aluminija još je jedan udarac opstojnosti Hrvata u BiH i jasan pokazatelj nebrige hrvatskih političkih elita s obje strane granice o interesima našeg naroda. Republika Hrvatska dozvolila je propast tvrtke u kojoj ima vlasništvo nad 12% dionica i o kojoj ovisi 50% prometa Luke Ploče, a hrvatski političari koji participiraju u Vladi Federacije BiH suodgovorni su za krah Aluminija koji je gospodarska žila kucavica Hercegovine", kaže Škoro, prenosi N1.

Predsjednički kandidat tako kaže da su neke druge firme dobivale struju po povoljnijim uvjetima.

Radnik Aluminija pokidao člansku iskaznicu HDZ-a BiH

Jedan od radnika Aluminija, koji su se okupili ispred zgrade HDZ-a BiH u Mostaru, pokidao je svoju člansku iskaznicu ove stranke kao znak prosvjeda.

"Poražavajuće je što ti deklarativni borci za nacionalne interese nisu izašli iz vlasti koja se maćehinski odnosila prema mostarskom gigantu dok je propale industrije iz većinski bošnjačkih područja obilno subvencionirala. Činjenica da su tvrtke poput zeničkog ArcellorMittala dobivale električnu energiju po kudikamo povoljnijim uvjetima od Aluminija dokaz je dvostrukih kriterija i samo jedan u nizu primjera diskriminacije hrvatskih krajeva u susjednoj državi", kaže.

On će, ako postane predsjednik, tražiti odgovornije ponašanje Hrvatske prema svom vlasništvu, kaže.

"Kao predsjednik Hrvatske tražit ću da se država odgovorno odnosi prema svome vlasništvu, kako u Hrvatskoj, tako i izvan njezinih granica, i da pitanjima političkog, kulturnog i gospodarskog jačanja Hrvata u BiH pristupa strateški, a ne kao dosad stihijski, kako bi se slične tragedije u budućnosti izbjegle. Podržavam prosvjed radnika Aluminija i građana koji su se s njima solidarizirali, a od predstavnika vlasti očekujem da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se Aluminij ipak sačuvalo", kazao je Škoro.

Kopirati
Drag cursor here to close