Istraga

Policija u Trebinju pokreće interni postupak zbog bijega ratnog zločinca

Iz Suda BiH su potvrdili da su posljednje obavještenje iz trebinjske policije dobili sredinom siječnja, a da su osuđenom izrečene mjere zabrane kojim se on morao policiji javljati jednom tjedno i to utorkom.
Vijesti / Flash | 28. 02. 2018. u 15:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijska postaja Trebinje istražuje zašto nisu Sud BiH obavjestili o nejavljanju Miroslava Duke, osuđenog ratnog zločinca, a što je dovelo do njegovog bijega, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Policijske postaje Trebinje su potvrdili BIRN-u BiH da su posljednji put Sud BiH obavjestili o Dukinom javljanju 16. siječnja ove godine.

Oko mjesec dana kasnije, 14. veljače, Sud BiH je poslao upit policijskoj postaji u kojem je tražio 'hitno obavještenje o tome da li se osuđeni Duka u prethodnom vremenu redovno javljao'.

"Policijske uprava Trebinje će da sprovede interni postupak u kome će utvrditi da li je bilo prospusta od strane Policijske postaje Trebinje. Ukoliko se utvrdi da su propusti urađeni, odgovorni će biti sankcionirani u skladu s Pravilnikom o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti policijskih službenika", navode iz Policijske postaje Trebinje.

Iz Suda BiH su potvrdili da su posljednje obavještenje iz trebinjske policije dobili sredinom siječnja, a da su osuđenom izrečene mjere zabrane kojim se on morao policiji javljati jednom tjedno i to utorkom.

Između 16. siječnja i 14. veljače, kada je poslat dopis, prošla su četiri utorka o kojima Sud BiH nema nikakvo obavještenje. "Sud BiH je odmah po saznanjima zatražio informaciju zašto službenici policijske uprave nisu o daljem javljanju obavjestili ovaj Sud i potom je pokrenut postupak za izdavanje tjeralice", navode iz Državnog suda.

Miroslav Duka, kako je BIRN BiH ranije pisao, sredinom veljače nije se odazvao na poziv sudskih organa za izdržavanje dvanaestogodišnje kazne, po pravosnažnoj presudi Suda BiH kojom je osuđen za ratne zločine počinjene u Bileći, piše BIRN.

Za njim je po prijedlogu Suda BiH raspisana međunarodna tjeralica. Apelaciono odjeljenje Suda BiH je u kolovozu prošle godine potvrdilo presudu kojom je Duka osuđen na 12, Goran Vujović na šest godina, a Željko Ilić na pet godina zatvora za zločine počinjene u Bileći.

Vuković, Duka i Ilić su proglašeni krivim za mučenja, premlaćivanja i zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Stanici javne bezbjednosti (SJB) i Đačkom domu u Bileći. Jedan od zatočenih je od posljedica premlaćivanja podlegao.

Vujović i Duka osuđeni su da su počinili progon protupravnim zatvaranjima, nečovječnim postupanjem, deportacijom, ubojstvima i mučenjem.

Vujović je osuđen da je zločine počinio kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, a Duka kao zapovjednik u SJB-u. Ilić je, kao policajac, osuđen za progon, fizičko i psihičko zlostavljanje zatočenika.

Kopirati
Drag cursor here to close