Šest dana kome

Na današnji dan pretučen je simbol Trebinja - Srđan Aleksić

"Umro je obavljajući svoju ljudsku dužnost", napisao je Srđanov otac na smrtovnici svom sinu.
Vijesti / Flash | 21. 01. 2019. u 22:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 26 godina, 21. siječnja 1993. godine, mladi Srđan Aleksić brutalno je pretučen na tržnici u Trebinju. On je od batina spasio svog prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja kojeg su divljački napala četvorica rezervista Vojske Republike Srpske. Vojnici su umjesto Alena pretukli Srđana koji je pao u komu i preminuo 27.1. te godine.

Grupa pripadnika Vojske Republike Srpske legitimirala je osobe na trebinjskoj pijaci. Nakon što su ustanovili da je jedna od legitimiranih osoba Alen Glavović, Bošnjak, počeli su ga maltretirati i tući. Tada je Srđan priskočio u pomoć Alenu, čija je jedina krivica bila sadržana u njegovom imenu.

Četvorica vojnika naočigled prolaznika i policajaca kundacima pušaka su pretukli Srđana. Sve se događalo blizu pijace i policijske postaje u Trebinju.

"Umro je obavljajući svoju ljudsku dužnost", napisao je Srđanov otac na smrtovnici svom sinu.

Jedan od napadača nakon nekoliko mjeseci poginuo je na bojištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Čovjek kojeg je spasio živi u Švedskoj, prijatelju svakog ljeta posjeti grob.

U vrijeme kada je u tijeku bilo suđenje za ubojstvo njegova sina, Rade Aleksić doživljavao je i razna poniženja. Među njima je i rečenica jednog od odvjetnika, branitelja optuženih: "Tako mu i treba kada je branio muslimana".

Aleksić je rođen 1966. godine u Trebinju. Otac mu je bio košarkaški trener, majka mu je umrla dok je još bio dijete, a brat mu je poginuo u nesreći s motornim zmajem. Srđan je bio plivačka nada bivše Jugoslavije, a aktivno se bavio i glumom. Jedan od najvećih heroja krvavih devedesetih posthumno je dobio Povelju Helsinškog odbora za ljudska prava u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close