30. godišnjica

Muharemović: Prva mostarska brigada je bila spas za narod u dolini Neretve

Kroz nju je, kako je dodao Muharemović , prošlo više od 8700 boraca, a u prosjeku je brojala između 1800 i 2500 boraca u svakom momentu.
Vijesti / Flash | 13. 07. 2022. u 14:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem cvijeća te odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na mostarskim Šehitlucima u srijedu je obilježena 30. godišnjica formiranja Prve mostarske brigade.

Jedan od ratnih zapovjednika te brigade Suad Muharemović kazao je kako je osnivanje Prve mostarske brigade za narod u dolini Neretve, naročito narod koji nije bio etnonacionalno opredijeljen, značilo spas i opstanak na ovim prostorima, "obzirom da je sporazumom Karadžić - Boban predviđeno da se ova teritorija podijeli i da ovdje nema mjesta za jedinice tipa Armije BiH koje su baštinile ideju Republike BiH kao jedinstvene domovine svih naroda koji u njoj žive".

- Prva mostarska brigada je formirana kao simbol otpora tim idejama 13. srpnja 1992. godine i ona je jedina jedinica koja je bila direktno vezana za Sarajevo, odnosno za Štab Vrhovne komande i tadašnje legalno Predsjedništvo RBiH. Kasnije se ispostavilo da je Prva mostarska brigada kroz svoje aktivnosti i djelovanje bila spas za ovaj narod u dolini Neretve. Ona je za Mostar bila sve, bedem od koji su se odbijali i istočni i zapadni agresori - naglasio je Muharemović.

Kroz nju je, kako je dodao, prošlo više od 8700 boraca, a u prosjeku je brojala između 1800 i 2500 boraca u svakom momentu.

"Nažalost, platila je i veliku cijenu, 598 boraca je dalo živote za Mostar i za Hercegovinu, 46 se još vodi kao nestali, dok ih je 1220 teže ranjenih. Za svoj doprinos je postala slavna, nakon toga je proglašena i viteškom brigadom, dala je 53 zlatna ljiljana od čega 28 posthumno, dala je jednoj heroja oslobodilačkog rata Midhada Hujdura Hujku i iz nje su stvarane sve jedinice Četvrtog korpusa. Ona je jedina jedinica koja je od prvog pa do zadnjeg dana rata opstala na ovim prostorima sa šest ljiljana na svojim ramenima koje su nosili vojnici Armije RBiH i nijednog momenta nije kalkulirala gdje i na kojoj strani treba biti, bila je na strani RBiH, na strani naroda te republike koji je tražio zaštitu od agresije", poručio je.

U sklopu obilježavanja, koje je organizirao JOB Grada Mostara i Udruženje "Zlatni ljiljan" HNŽ, večeras će u mostarskom Centru za kulturu biti upriličena izložba ratnih fotografija i eksponata te Večer patriotske pjesme ARBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close