Pare, pare, pare, volim samo pare

Multimilijunašu uhićenom u BiH zbog izvlačenja novca sud odredio 1,5 milijuna eura jamčevine

Mittal je prije puštanja na slobodu dužan položiti jamčevinu u iznosu od tri milijuna konvertibilnih maraka (1,534 milijuna eura).
Vijesti / Flash | 30. 07. 2019. u 15:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud u Tuzli odobrio je jamčevinu veću od milijun i pol dolara  indijsko-britanskom multimilijunašu Pramodu Mittalu uhićenom prošli tjedan u Bosni i Hercegovini pod sumnjom izvlačenja novca iz tvornice koju je kupio u Bosni i Hercegovini. 

Kako su tijekom dana prenijeli bosanskohercegovački mediji Mittal je prije puštanja na slobodu dužan položiti jamčevinu u iznosu od tri milijuna konvertibilnih maraka (1,534 milijuna eura).

Taj iznos jamčevina je i za puštanje na slobodu još dvojice Mittalovih suradnika izravno zaduženih za poslovanje tvornice Global Ispat Koksna Industrija (GIKIL) iz Lukavca pord Tuzle. 

Riječ je o članu nadzornog odbora GIKIL-a Rajibu Dasi i generalnom direktoru Paramesha Bhattacharyy.

"Postupak ide dalje, a oni će se odazivati na pozive suda", izjavila je za portal Klix odvjetnica Vasvija Vidvić koja u BiH zastupa Mittala i njegove suradnike.

Uz novčanu jamčevinu za izlazak iz zatvora morali su položiti i dodatna jamstva za naplatu 21 milijun KM (10,7 milijuna eura). U Županijskom tužiteljstvu u Tuzli istragu protiv Mittala i ostalih otvorili su upravo pod sumnjom da su za taj iznos oštetili GIKIL prebacujući prihod te tvrtke na off shore račune u inozemstvu u razdoblju od 2006. do 2015. godine.

U BiH ih se tereti za organizirani kriminal u vezi sa zloporabom položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju. Istragom je obuhvaćen Debasish Ganguly, bivši generalni direktor GIKIL-a, koji je u bijegu i za njim je raspisana tjeralica, prenosi Hina

Ganguly je bio uhićen u BiH nakon što je GIKIL prouzročio veliko onečišćenje okoliša no nakon kraćeg razdoblja provedenog u zatvoru napustio je BiH i skriva se u Velikoj Britaniji.

Pod istragom su bosanskohercegovački državljani Vehid Mešić i Faik Buševac koje kao odgovorne osobe županijsko tužiteljstvo tereti za izvlačenje novca iz GIKIL-a kroz menadžerske ugovore.

Pramod Mittal mlađi je brat milijardera Lakshmija Mittala, jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, koji se smatra kraljem čelika. U vlasništvu njegova konglomerata ArcelorMittal su i pogoni željezare u Zenici te rudnik željezne rudače u Ljubiji kod Prijedora.

Bogatstvo Lakshmija Mittala je 2018. godine bilo procijenjeno na nešto manje od 20 milijardi dolara.

Lukavački GIKIL pripada Global Steel Holdingsu Ltd (GSHL) čiji je vlasnik Pramod Mittal.

Kopirati
Drag cursor here to close