Javna tribina o genocidu

Mašović u Mostaru: Zločinci ne smiju biti heroji

"Zločinci u BiH suočeni s nekažnjavanjem za zločine genocida, nekažnjavanjem za negiranje tog zločina, počeli su da promoviraju jednu novu fazu, nakon te osme, trijumfalizam".
Vijesti / Flash | 02. 07. 2019. u 00:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Studentskom hotelu 'Mostar' održana je tribina pod nazivom 'Kolektivno sjećanje na genocid', a predavači su bili Amor Mašović i Hikmet Karčić. Organizator tribine je bila Asocijacija mladih SDA Županijski odbor SDA Hercegovačko - neretvanske županije.

"Ovom tribinom želimo dati svoj doprinos i pokrenuti jedan dijalog na temu kolektivnog sjećanja, kako na temu genocida u Srebrenici i Podrinju, tako i na temu sjećanja na još uvijek vrlo svježe rane Bošnjaka Hercegovine iz prethodne agresije.

Kultura sjećanja je pretpostavka zdravog razvoja jednog naroda koji se cijeni, poštuje i misli o svojoj budućnosti. Zločini i zločinci se moraju detektovati i osuditi, zločini i genocid se ne mogu i ne smiju negirati, a zaborav je najveća nepravda i opasnost koju si jedan narod može nanijeti" kazao je za Bljesak.info predsjednik Županijskog odbora Asocijacije mladih SDA HNŽ Haris Šabanović.

Foto: Bljesak.info / Detalj s predavanja Mašovića

Mašović je predsjedavajući Komisije za traženje nestalih osoba, t eje u izjavi za medije uoči tribine rekao: "Motiv za prezentaciju je Srebrenica, ali je Srebrenica samo kraj jednog projekta koji se događao na prostoru cijele BiH i moja prezentacija je posvećena cijelom projektu.

Vrijeme će pokazati je li taj projekat zaista završen, to će ovisiti prije svega o tome koliko je bošnjački narod spreman da se otrgne od kulture zaborava i prenese kulturu sjećanja na svoje potomstvo", izjavio je Mašović.

"Prisutni na tribini mogu vidjeti po prvi put neke zastrašujuće podatke koji su do sada nezabilježeni u povijesti čovječanstva. Ljudska civilizacija do sada nije upamtila takvu vrstu zločina, kakvi su počinjeni na području nekadašnje takozvane 'zaštićene zone Srebrenica'", ističe Mašović.

Moto 'Moj strah od zaborava veći je od užasa koji sam prisiljen pamtiti svaki dan' pokreće ga već 27 godina. Tvrdi kako upravo zbog toga treba prevaspitavati mlade generacije jer 'zločini ne smiju biti tabu teme, zločinci ne smiju biti heroji, ne smije se negirati genocid'.

Foto: Bljesak.info / Detalj s tribine o genocidu

Podsjeća na američkog profesora Gregory Stantona koji govori kako je posljednja, osma faza genocida, kada počinitelji negiraju zločin.

"Zločinci u BiH suočeni s nekažnjavanjem za zločine genocida, nekažnjavanjem za negiranje tog zločina, počeli su da promoviraju jednu novu fazu, nakon te osme, trijumfalizam. Oni koji su do jučer negirali genocid, suočeni s nekažnjavanjem, počeli su da trijumfiraju nad počinjenim u BiH. To je faza u kojoj se mi nalazimo", govori Mašović, dodajući da visokopozicionirani ljudi, bliski predsjedniku manjeg bh. entiteta, prizivaju novi genocid, 'javno govore da će se Bošnjacima ponoviti ono što im se dogodilo u periodu agresije na BiH'.

Istaknuto je da je večerašnja prezentacija upravo usmjerena da se te stvari zaustave. Viši stručni suradnik u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka Hikmet Karčić kazao je kako Bošnjaci moraju imati svoju vlastitu instituciju koja će davati svoj službeni narativ prošlosti.

"Mi trenutno nemamo službeni narativ bošnjačkog naroda o Srebrenici. Postoje razne knjige, priče, znanstvena djela, ali nema jednog službenog narativa. Nedopustivo je da Memorijalni centar Potočari nakon toliko godina postojanja nije objavio jednu publikaciju. Za to nam nitko nije kriv, sami smo krivi. Moramo raditi na tome da institucije koje već postoje, da se ojačaju i da počnu konačno raditi", navodi Karčić.

Kroz izlaganje osvrnuo se i na to kako se uvijek kroz medije govori 'cijeli svijet zna' o genocidu u Srebrenici. "Taj svijet ne zna, upravo zbog toga što nema nijedne publikacije na jezicima ovog govornog područja, a potom nijedne publikacije objavljene na nekom od stranih jezika. Nažalost mnogi su neupućeni na događanja u BiH upravo zbog toga, zbog nepostojanja zapisa, koji bi eventualno bili rpevedeni na npr. engleski jezik", kazivao je Karčić.

Tribini je prisustvovao veliki broj mladih, te osobe iz političkog, kulturnog, vjerskog života Mostara i županije.

Kopirati
Drag cursor here to close