Sjeverne granice

Ledeni pogled preko nišana

Norveški general ističe da se unatoč napetostima ruske snage ponašaju manje agresivno nego u nekim drugim pograničnim zonama između Rusije i NATO-a, poput Baltičkog mora.
Vijesti / Flash | 06. 11. 2019. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pod zrakama zimskog sunca na sjeveru Norveške, američki marinci treniraju u ledu i snijegu dok uče kako se boriti na hladnoći.

"Koja je zemlja na sjeveroistoku?", pitao je narednik stožera Daniel Croak grupu od 20 vojnika u maskirnim borbenim jaknama i bijelim hlačama u borovoj šumi u blizini grada Setermoen.

''Rusija!'', odgovaraju glasno vojnici.

Postrojbe su dio kontingenta od 650 marinaca koji su izveli zajedničku vojnu vježbu s 3000 norveških vojnika kada su i NATO i Rusija povećali svoju vojnu prisutnost na Arktiku, piše Reuters u svojoj reportaži.

Foto: Stoyan Nenov/Maxim Shemetov / Rusija je udaljena 490 km

Nekoliko stotina kilometara od Setermoena Rusija modernizira svoje snage na poluotoku Kola – središtu Sjeverne flote. Rusija je također organizirala veliku podmorničku vježbu u sjevernom Atlantiku, navode obavještajni izvori za norveške medije.

"Ne upotrebljavajte svoje GPS-ove. Možda su zaglavljeni", savjetuje Croak marince - upozorenje koje proizlazi iz optužbi NATO-a, koje je Rusija demantirala, da je Moskva u prošlosti zaglavila GPS sustave u Norveškoj.

Foto: Stoyan Nenov/Maxim Shemetov / Kirkenes

Rastuća napetost uznemiruje mnoge Norvežane, osobito u gradu Kirkenes, koji već tri desetljeća pokušava poticati suradnju s Rusijom.

Stanovnici mogu bez viza brzo prijeći obližnju granicu. Mnogi odlaze u obližnji ruski grad Nikel kako bi kupili benzin jer je tamo mnogo jeftiniji, a ulične oznake koriste i ćirilicu i latinicu.

Foto: Stoyan Nenov/Maxim Shemetov / Brodogradilište Kimek

"Ne sviđa mi se što koncentriraju vojsku s obje strane granice. Ne želimo porast napetosti", rekao je Eirik Wikan, suvlasnik brodogradilišta Kimek u Kirkenesu, koje dobiva dvije trećine svojih prihoda popravljajući ruske brodove.

"Ovdje na sjeveru, zajedno radimo na smanjenju napetosti. Trudimo se ne biti dio njih."

Foto: Stoyan Nenov/Maxim Shemetov / Radnik brodogradilišta Kimek

Stvoreno 1987. godine, brodogradilište je brzo uspostavilo posao sa Sovjetskim Savezom. Danas oko trećinu zaposlenika čine Rusi, od kojih 22 rade u lučkom gradu Murmansku.

Foto: Stoyan Nenov/Maxim Shemetov / Nikolai Chagin čisti snijeg s auta

Među njima je Nikolaj Chagin, 48-godišnji mehaničar iz ruskog grada Severodvinska, koji je radio za brodogradilište u Kirkenesu od 2006. godine.

"Nemam te probleme koje sam imao prije u Rusiji: imam dobar posao, normalnu plaću, postoje samo pozitivni komentari", rekao je.

Foto: Stoyan Nenov/Maxim Shemetov / Proba u Samovar kazalištu

Početkom 1990-ih, nakon završetka Hladnog rata i propasti Sovjetskog Saveza, izgradnja regionalne suradnje postala je vanjskopolitički prioritet Norveške. Oko 10% stanovnika Kirkenesa sada je s poluotoka Kola.

Samovar kazalište iz Kirkensa nastupa u Noveškoj i Rusiji, a ima zaposlene i ruske i norveške državljane. Ruski koreograf Nikolaj Shchetnev osjeća se kao kod kuće i razmišlja o podnošenju zahtjeva za dvojno državljanstvo.

Foto: Stoyan Nenov/Maxim Shemetov / Rune Rafaelsen

"Kirkenes je ruski grad u Norveškoj", rekao je Rune Rafaelsen, načelnik općine Soer-Varanger, koja uključuje Kirkenes.

Rekao je kako neće dočekati više tenkova na granici, iako je članstvo Norveške u NATO-u smatrao "garancijom da mogu raditi svoj posao".

Foto: Stoyan Nenov/Maxim Shemetov / Američki i norveški vojnici tijekom vježbe 

Rusija negira odgovornost za porast napetosti i optužuje prisustvo američkih marinaca u norveškim bazama, što vidi kao sigurnosni izazov.

No, zabrinutost Norveške o namjerama Moskve porasla je nakon što je Rusija anektirala Krim od Ukrajine 2014., a zatim izvela arktičke vojne vježbe, uključujući pomorske manevre s balističkim raketama.

"Ovo su bile jasne poruke Moskve", rekao je general-potpukovnik Rune Jakobsen, zapovjednik norveškog zajedničkog stožera - operativnog zapovjednog centra Norveških oružanih snaga. "Ne budite dio (NATO-ove) balističko-raketne obrane."

Foto: Stoyan Nenov/Maxim Shemetov / Kontrolni toranj koji nadgleda granicu

Unatoč napetostima, kaže da se ruske snage na granici s Norveškom ponašaju manje agresivno nego u nekim drugim pograničnim zonama između Rusije i NATO-a, poput Baltičkog mora.

U nastojanju izgradnje povjerenja, Jakobsen je posljednjih tjedana razgovarao s regionalnim šefom ruske službe za sigurnost FSB-a na poluotoku Kola i susreo se s novoimenovanim šefom Sjeverne flote Aleksandrom Moiseevom u Kirkenesu.

"Kao mala država u susjedstvu s velesilama, morate uspostaviti pravu ravnotežu između odvraćanja i uvjeravanja", rekao je Jakobsen.

Foto: Stoyan Nenov/Maxim Shemetov / Vojna vježba 

No, izvođenje vježbi zajedno s američkim marincima na terenu također je važno za norveške oružane snage.

"Rad zajedno omogućava zajedničku borbu, ako dođe do toga", rekao je brigadir Lars Lervik, zapovjednik Sjeverne brigade sa sjedištem u Setermoenu, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close