CSIS

Kanadski obavještajci upozorili na posljedice uhićenja kćeri osnivača Huaweija

"Uhićenje će vjerojatno izazvati udarne valove diljem svijeta. Planirani događaj izazvat će velike posljedice međunarodno i bilateralno", stoji u izvješću CSIS-a.
Vijesti / Flash | 13. 06. 2020. u 08:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kanadska obavještajna agencija upozorila je da će uhićenje kćeri milijardera i osnivača Huaweija Ren Zhenga izazvati "udarne valove" i znatno utjecati na veze s Kinom neto prije njezina pritvaranja u Vancouveru na temelju američkog uhidbenog naloga, pokazuju novi sudski dokumenti.

Objavljeni u petak, ti dokumenti pokazuju umiješanost Kanadske sigurnosno-obavještajne službe (CSIS) u uhićenje Meng Wanzhou u prosincu 2018., koje je zategnulo diplomatske odnose između Ottawe i Pekinga.

Meng je glavna financijska direktorica kineskog tehnološkog diva Huawei Technologies, kompanije koja je u središtu nove generacije 5G bežične tehnologije i dugotrajnog spora s administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

CSIS-ijevo izvješće priloženo je sudskim dokumentima u okviru postupka za izručenje Meng SAD-u. U redigiranom memorandumu od 1. prosinca 2018. godine, CSIS navodi da je obaviješten o planovima američkog FBI-a da uhiti Meng kad sleti u međunarodnu zračnu luku u Vancouveru kasnije tog dana.

"Uhićenje će vjerojatno izazvati udarne valove diljem svijeta. Planirani događaj izazvat će velike posljedice međunarodno i bilateralno", stoji u izvješću CSIS-a.

Odvjetnik Huaweija nazvao je te dokumente dokazom da su vlasti vodile zavjeru protiv Meng.

Američke vlasti optužuju Meng za bankovnu prijevaru, jer je navodno zavaravala HSBC oko veza Huaweija s kompanijom koja posluje u Iranu, čime se HSBC našao pod rizikom kazni zbog kršenja američkih sankcija prema Teheranu.

Odvjetnici Meng traže da taj slučaj bude odbačen jer Kanada nije uvela sankcije Iranu. Meng tvrdi da je nevina. Prošlog mjeseca kanadski sudac dozvolio je nastavak tog slučaja, odbacivši argumente obrane da američka optužba ne predstavlja zločin u Kanadi.

Novi sudski dokument pokazuje da je CSIS bio zabrinut oko toga kad će za uhićenje Meng doznati javnost. Njezini odvjetnici ističu da je taj detalj bio od posebnog interesa, jer su kanadski premijer Justin Trudeau, Trump i kineski predsjednik Xi Jinping sudjelovali na samitu G20 u Argentini i zajedno večerali 1. prosinca 2018.

Kopirati
Drag cursor here to close