Izvanredna sjednica

Dom naroda PFBiH odobrio nacrte iz seta zakona o notarskoj djelatnosti

Potpredsjednik Federacije BiH stiče kako mu je iskreno žao što nije shvaćena težina hitnosti usvajanja Zakona o notarima i pet zakona koji iz njega proističu.
Vijesti / Flash | 14. 11. 2019. u 17:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamenta Federacije završio je izvanredno zajedanje usvajanjem zaključka po kojem je zadužio Federalnu vladu da u javnu raspravu od 30 dana uputi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima, kao i izmjene pet zakona (Zakona o nasljeđivanju, Zakona o registraciji poslovnih subjekata, Zakona o zemljišnim knjigama, Zakona o stvarnim pravima i Porodičnog zakona Federacije BiH), koje je potrebno donijeti zbog izvršavanja presude Ustavnog suda FBiH.

Presudom su proglašeni neustavnim poslovi notara u članu 73. Zakona o notarima i odredbe navedenih pet zakona, koje su sadržavale obaveznu notarsku obradu. Rok za izvršavanje presude je šest mjeseci te ističe 16. studenog.

Foto: Dom naroda Parlamenta Federacije BiH / Dom naroda PFBiH odobrio nacrte iz seta zakona o notarskoj djelatnosti

''Ta odredba važi do 15. studenog. Građani i dalje imaju mogućnost da obavljaju notarske usluge odnosno poslove notara, koji su također propisuje u članu 69. Zakona o notarima'', kazala je pomoćnica federalnog ministra pravde Mersiha Udovčić.

Federalni ministar pravde Mato Jozić kazao je da je njegova želja i Ministarstva bila ta da se nađe kompromisno rješenje u pogledu izvršenja presuda.

''Na vama je da prvo budemo u interesu građana i pravne sigurnosti, a ne da se bavimo populizmom'', poručio je delegatima Jozić dodajući da će razgovarati s kolegama iz notarijata u cilju pravne sigurnosti građana u Federaciji BiH.

Navedeni set zakona koji se tiče notarske struke ranije je u formi prijedloga usvojio Predstavnički dom uz amandmane koji su postali sastavni dio zakona.

Foto: Dom naroda Parlamenta Federacije BiH / Dom naroda PFBiH odobrio nacrte iz seta zakona o notarskoj djelatnosti

Također, u vezi te oblasti Dom naroda usvojio je zaključak po kojem je zadužio Federalno ministarstvo pravde da izvrši izmjene tarifa o nagradama i naknadama notara i odvjetnika, te u roku od 30 dana uskladi usluge na način da njihovu visinu prilagodi standardu građana Federacije BiH, odnosno imovinskim prilikama umanjujući iznose tarifa u odgovarajućem postotku.

Hitni postupak

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na današnjoj izvanrednoj sjednici nije prihvatio da se po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima, kao i predložene izmjene drugih pet zakona, Zakona o nasljeđivanju, Zakona o registraciji poslovnih subjekata, Zakona o zemljišnim knjigama, Zakona o stvarnim pravima i Porodičnog zakona Federacije BiH.

To znači da se ta zakonska rješenja vraćaju u formu Nacrta, a ranije ih je uz usvojene amandmane odobrio Zastupnički dom.

Foto: Dom naroda Parlamenta Federacije BiH / Dom naroda PFBiH odobrio nacrte iz seta zakona o notarskoj djelatnosti

Nije shvaćena težina hitnosti

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović ističe kako mu je iskreno žao što u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH nije shvaćena težina hitnosti usvajanja Zakona o notarima i pet zakona koji iz njega proističu.

Dunović je mišljenja da je presuda Ustavnog suda trebala biti ispoštovana usvajanjem zakona sa amandmanima Kluba DF-GS, kako je urađeno u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, priopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH.

''Ustavni sud je naložio usuglašavanje svih šest zakona u roku od šest mjeseci od donošenja presude, a s obzirom na to da taj rok ističe sutra, 15. studenog očigledno je da nažalost neće biti ispoštovan'', zaključio je Dunović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close