Blokada kanala

Deblokada Sueskog kanala mogla bi potrajati tjednima

Vijesti / Flash | 25. 03. 2021. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Golemi kontejnerski brod duljine 400 metara blokirao je Sueski kanal, jednu od najprometnijih trgovinskih ruta na svijetu.

Nekoliko tegljača i kopača na obali pokušava ga pomaknuti, javlja BBC.

Kontejnerski brod zahvatili su jaki vjetrovi, zbog čega se okrenuo i udario u obale.

Fotografije prikazuje tajvanski brod MV Ever Given, dugačak 400 metara, a širok 59, kako onemogućava bilo kakav promet kanalom.

Ever Given, koji je registriran u Panami, bio je na putu za Rotterdam, a krenuo je iz Kine. Plovio je u smjeru sjevera kad su ga zahvatili snažni vjetrovi i okrenuli.

Brod bruto tonaže 200.000 tona izgrađen je 2018. godine, a njime upravlja tajvanska transportna kompanija Evergreen Marine. U obale Sueskog kanala udario je u utorak u 7:40 po lokalnom vremenu.

Egipat, pod čijom je kontrolom Sueski kanal, objavio je kako su otvorili stari kanal u koji preusmjeravaju promet zbog strahova da bi Sueski kanal mogao biti blokiran danima.

Agencija Bloomberg javila je da nakon incidenta više od 100 brodova blokirano u oba smjera.

Dr. Sal Mercogliano, povjesničar plovidbe iz američke savezne države Maine, rekao je za BBC da su ovakvi incidenti rijetki, dodavši kako bi ovaj događaj "mogao imati goleme posljedice za globalnu trgovinu".

"Ovo je najveći brod koji je ikad zapeo u Sueskom kanalu", rekao je, dodavši kako je brod zapeo na obalama kanala te izgubio mogućnost manevriranja.

"Ako ga ne uspiju pomaknuti uz pomoć plime, morat će krenuti s uklanjanjem tereta s broda", rekao je.

Stručnjaci upozoravaju da bi operacija pomicanja Ever Givena, koja će uključivati iskopavanje ogromnih količina pijeska s obala, mogla potrajati danima.

Prošle godine kroz Sueski kanal prošlo je gotovo 19.000 brodova, u prosjeku je to nešto više od 51 broda dnevno.

Prije četiri godine u Sueskom kanalu zapeo je japanski kontejnerski brod te se nasukao zbog mehaničkih problema. Tegljači su ga uspjeli vratiti na sredinu kanala u roku od nekoliko sati.

Sueskim kanalom otvorenim 1869. prolazi oko 10 posto međunarodne pomorske trgovine. Kanal je dug oko 193 kilometra te sadrži tri prirodna jezera.

Kopirati
Drag cursor here to close