Šumski požar u parku prirode

Blidinje i dalje bez pomoći iz zraka, vatra prijeti vikendicama

Gusta borova šuma, nepristupačan teren, vjetar i velike temperature nikako ne idu na ruku vatrogascima i brojnim volonterima koji nadljudskim danima pokušavaju gasiti ovaj požar.
Vijesti / Flash | 20. 07. 2022. u 17:48

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: www.blidinje.net / Blidinje i dalje bez pomoći iz zraka

Nastavi li požar na planini Čvrsnici ovim tempom moguće je da za dva sata vatra stigne do prvih vikendica u Parku prirode Blidinje. Zbog izrazito nepristupačnog terena požar je moguće gasiti samo iz zraka jer kiše sada nema na vidiku.

Iako je zatražena pomoć Oružanih snaga BiH i kanadera iz Hrvatske za sada se još nitko nije odazvao. Gusta borova šuma, nepristupačan teren, vjetar i velike temperature nikako ne idu na ruku vatrogascima i brojnim volonterima koji nadljudskim danima pokušavaju gasiti ovaj požar.

''Svi oni na jedan način pokušavaju , barem na ovom donjem dijelu koji je malo pristupačniji napraviti jednu protupožarnu liniju koja bi spriječila daljnje širenje požara'', kazao je za Federalnu televiziju Ante Begić načelnik općine Posušje.

Prema posljednjim podacima opožareno je 80 hektara površone. Jučer je gasio požar kanader iz Republike Hrvatske, a zadnja dva dana i helikopter oružanih snaga Bosne i Hercegovine. No, vatra se ne da savladati. Iako je i danas bilo nekih obećanja za pomoć iz zraka, gasitelji na terenu još uvijek čekaju.  

U međuvremenu vatra guta sve pred sobom. Šteta u Blidinjskoj flori i fauni bit će neprocjenjiva.  

Unatoč prošlogodišnjim ambicioznim najavama kupovine dva air traktora i dva helikoptera, i ove požarne sezone Hercegovina će ostati uskraćena za pomoć iz zraka.

Kopirati
Drag cursor here to close