(Vojna) vježba

Austrija se ozbiljno priprema za ''blackout''

Za 12. studenoga u Austriji je zakazana vježba "Energija 21", na kojoj će se uvježbavati kako ispravno reagirati u tom, doslovno crnom, scenariju.
Vijesti / Flash | 10. 11. 2021. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijske vlasti ozbiljno se pripremaju za mogući "Blackout" - duži nestanak struje na širem području, pa čak i u cijeloj zemlji, prenosi Buka.

Za 12. studenoga u Austriji je zakazana vježba "Energija 21", na kojoj će se uvježbavati kako ispravno reagirati u tom, doslovno crnom, scenariju.

U navedenoj vježbi u petak će sudjelovati nekoliko pokrajina, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane.

Vježba se zasniva na pretpostavci da ekstremno hladan period u Europi dovodi do povećane potrošnje električne energije i ograničenja u njezinoj proizvodnji, što bi moglo dovesti do nestašice struje. Vježbu je pokrenuo guverner Tirola Günther Platter.

Država Tirol najavila je da će biti uključeno ministarstvo za zaštitu klime, kao i predstavnici organizacija za izvanredne situacije i kritičnih infrastrukturnih objekata. Kako bi se održala opskrba u slučaju nestašice i spriječilo nestanak struje - a time i kolaps električne mreže - potrebno je funkcioniranje kriznog upravljanja i neometana suradnja između vlasti, hitnih službi i dobavljača energije.

Pravilna priprema za hitan slučaj uključuje, između ostalog, odredbe civilne zaštite za domaćinstva, s najvažnijim stvarima potrebnim za svakodnevni životi. Iznad svega, zalihe pića, hrana, energija i medicinski materijal. Dobro osigurana zaliha treba biti dostatna za najmanje 14 dana.

"Najbolja zaštita od posljedica dugotrajnog nestanka struje je gomilanje zaliha i kućanstvo otporno na krize", kaže Elmar Rizzoli, direktor grupe Centra za upravljanje krizama i katastrofama u državi Tirol.

- Još jedan savjet koji je jednostavan za implementaciju: automobil koji je uvijek pun goriva osigurava funkcionalan radio kao izvor informacija, kao i opcije grijanja i punjenja za električne uređaje kao što su pametni telefoni - rekao je Rizzoli.

Za stanovnike su izdane detaljne upute dostupne na stranicama Vlade, a prodavaonice su u svoju ponudu uvrstile opremu za prevazilaženje "Blackouta".

Tako trgovački lanac "Hofer" u svom asortimanu odsad ima prijenosne radio uređaje "s ručicom", baterijske lampe, agregate na gorivo...

Kopirati
Drag cursor here to close