Terorizam

Amir Haskić zaprijetio: Po dolasku u Siriju će zapaliti putovnicu BiH

Tužitelj iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Amira Haskića, rođenog 1995. godine u Sarajevu, državljanina BiH.
Vijesti / Flash | 20. 02. 2018. u 13:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom istrage prikupljeni su dokazi da je optuženi osobno i izravno, ostvarivao kontakt s aktivnim pripadnicima tzv. ''ISIL''-a, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom, s namjerom pridruživanja tim terorističkim strukturama.

Tužitelj iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Amira Haskića, rođenog 1995. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti, da je stvorio plan i osigurao potrebna sredstva, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji, koja djeluje izvan BiH, te se odlučio pridružiti strukturama tzv. ''ISIL''-a, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom.

U optužnici se navodi, da je optuženi, u studenom 2017. godine, putem internet komunikacije i aplikacija za kontakte, stupio u kontakt sa aktivnim pripadnikom tzv. ''ISIL''- a, koji se nalazi u Siriji, te u komunikaciji govorio pripadnicima ''ISIL''-a kako je osigurao potrebna sredstva i da će se priključiti ovoj terorističkoj skupini, da će po dolasku u Siriju zapaliti putovnicu Bosne i Hercegovine, te kao pripadnik terorističke skupine tzv. ''Islamske države'', sudjelovati u oružanim sukobima u Siriji.

Optuženi je u svojoj namjeri, otkriven, lociran i spriječen od strane policijskih i sigurnosnih struktura u Bosni i Hercegovini, nakon čega su izvršeni pretresi objekata koje koristi, a osumnjičeni lišen slobode i nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti za kazneno djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162b. stavak (2) Kaznenog  zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.  

Kopirati
Drag cursor here to close