Zajednička akcija

Akcija ''Kolonija'': Uhićeno 14 osoba, pretresi na 19 lokacija

Cilj akcije je rasvjetljavanje i dokumentiranje koruptivnih kaznenih djela, trgovine narkoticima, razbojništava i krađa.
Vijesti / Flash | 02. 06. 2021. u 14:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zajedničkoj akciji Federalne uprave policije i MUP-a KS kodnog naziva "Kolonija", uhićeno je 14 osoba, a izvršeni su pretresi na 19 lokacija. Akcija je izvedena pod direktnim nadzorom Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo.

Kako navode u priopćenju, akcija je vezana za dokumentiranja grupe osoba koja zajednički djeluje na području Kantona Sarajevo i svojim djelovanjem već duži vremenski period vrše krivična djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, te krivična djela “Razbojništvo” i “Teška krađa”.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu 16 policijskih timova izvršili su pretrese na 19 lokacija na području Kantona Sarajevo, te je lišeno slobode 14 osoba inicijala M.Z. (1995.), K.A. (1999.), M.O. (2000.), E.Š.(1999.), S.Ć.(1999.), A.A. (1983.), A.M. (1993.), E.P. (1987.), K.K. (1987.), M.A. (1979.), N.P. (1989.), S.P. (1987.), S.K.(1987.), H.H. (1991.), dok se osobe koje su obuhvaćena ovom istragom H.E. (1998.) i A.S. (1999.) nalaze u pritvoru, prenosi N1.

Prilikom pretresa je pronađena određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojne droge "Canabis Sativa L", "Amfetamin", oružje, streljivo, mobilni telefonski aparati i sim kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu s predmetnim krivičnim djelima, a koji će biti dokaz u krivičnom postupku.

Zbog zloupotrebe položaja i davanja dara uhićene četiri osobe

Također, ovom akcijom je obuhvaćeno i dokumentiranje osoba koje se dovode u vezu s koruptivnim krivičnim djelima "Zloupotreba službena položaja ili ovlaštenja", "Primanje dara i drugih oblika koristi", "Protuzakonito posredovanje" i "Davanje dara i drugih oblika koristi".

Vezano za navedena koruptivna krivična djela lišene su slobode četiri osobe, te su na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona, izvršeni pretresi na sedam lokacija, kojom prilikom su pronađeni predmeti koji potiču ili se dovode vezu s predmetnim kaznenim djelima, a isti će biti korišteni kao dokaz u kaznenim postupku.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije, u zakonskom roku biti predate na dalju nadležnost Kantonalnom tužiteljstvu kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenim kaznenim djelima.

Nastavljaju se dalje aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije, navodi se u priopćenju FUP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close