Nestali u BiH

7.206

Najveća pronađena grobnica tijekom ove godine je masovna grobnica na planini Igman. U njoj je pronađeno 12 posmrtnih ostataka.
Vijesti / Flash | 29. 08. 2019. u 13:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini se 24 godina nakon rata traga za još sedam tisuća nestalih i krajnje je vrijeme da se proces pronalaženja nestalih ubrza, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare Instituta za traženje nestalih Bosne i Hercegovine, prenosi Radio Slobodna Europa.

Marko Jurišić član Kolegija direktora Instituta kaže kako je Institut kreirao bazu podataka o nestalim osobama za kojima se još uvijek traga i da je riječ o 7.206 osoba.

''Baza je dobar alat istražiteljima na terenu i uspostavljanje interakcije sa članovima obitelji'', rekao je i dodao kako je do sada pronađeno 76 posto od prijavljenih nestalih osoba, te da je ekshumirano 25. 500 posmrtnih ostataka.

U Institutu za traženje nestalih BiH su objavili kako su ove godine izašli 968 puta na teren. Sumirana su 53 posmrtna ostatka, a identificirano oko 70 posmrtnih ostataka.

Najveća pronađena grobnica tijekom ove godine je masovna grobnica na planini Igman. U njoj je pronađeno 12 posmrtnih ostataka.

Iako u Institutu podsjećaju da je BiH lider u pronalaženju nestalih u regiji, upozoravaju da nema političke volja da se ovaj proces završi. Oni podsjećaju i da bez rješavanja pitanja nestalih osoba, nema ulaska u Europsku uniju.

''Zajedno s drugim organizacijama moramo raditi više kako bi se proces traženja nestalih ubrzao. To je važno za članove obitelji, mnogi umiru a da nisu pronašli svoje članove obitelji'', navodi Amir Kulaglić član savjetodavnog odbora Instituta.

Upozorava i da je iz godine i godinu vidljiv problem nedostatka pouzdanih svjedoka.

''Njihove izjave nisu točne, a i vrijeme je učinilo svoje i mnoga mjesta na terenu su promijenila svoj izgled. Obitelji se ne odlučuju za ukop jer nisu pronašli sve dijelove tijela. To je također veliki problem'', zaključuje Kulaglić.

Naime, u petak 30. kolovoza obilježava se Međunarodni dan nestalih osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close