Izvještaj o integraciji

31 posto stanovnika Beča ne posjeduje austrijsku putovnicu

Postotak osoba s inozemnom putovnicom je u usporedbi s posljednjim izvještajem iz 2017. godine porastao s 27 na skoro 31posto
Vijesti / Flash | 17. 12. 2020. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imigracija mladih žena i muškaraca je u posljednjih 30 godina značajno izmijenila demografsku sliku Beča. Danas, 2020. godine, 30,8posto stanovništva u austrijskoj prijestolnici čine strani državljani. To je pokazao izvještaj o integraciji koji je sprovela bečka gradska uprava.

Izvještaj objavljen na osnovu podataka dostupnih s početka 2020. godine pokazuje da 30.8 posto stanovnika Beča čine strani državljani, 36,7 posto ih je rođeno u inozemstvu, a 41,3 posto ukupnog stanovništva je navelo strano porijeklo odnosno da su im roditelji rođeni van austrijskih granica.

Postotak osoba s inozemnom putovnicom je u usporedbi s posljednjim izvještajem iz 2017. godine porastao s 27 na skoro 31posto. Međutim, opći postotak stanovnika koji dobivaju državljanstvo čini samo 0,8 posto. Dakle, od 1.000 ljudi koji sa stranim državljanstvom žive u Beču, samo osmero dobije austrijsko državljanstvo, što predstavlja jednu od najnižih stopa u Europi.

Izvještaj je prikazao i razvoj u obrazovanju. Među doseljenicima koji su pristigli nakon 2011. godine u Austriju i svoju najvišu obrazovnu kvalifikaciju stekli u inozemstvu, udio osoba s višim odnosno stručnim obrazovanjem iznosi 56 posto, dakle samo 4 posto manje od stanovnika bez migracijskog porijekla.

Kada su u pitanju zaposleni u javnim institucijama svaki četvrti uposlenik je imigrant, dok u oblasti zdravstva osobe s migracijskim porijeklom čine 34,7 posto. Najčešći strani jezici koji se govore u institucijama su Turski i B/H/S. 25 posto uposlenika gradske uprave Beča rođeno je u 116 različitih zemalja, ostalih 75 posto čine Austrijanci.

Kopirati
Drag cursor here to close