Puno?

3.090 osoba se tijekom 2020. godine odreklo bh. državljanstva

Od postupka odricanja državljanstva, država je i uprihodila značajniji novac.
Vijesti / Flash | 13. 01. 2021. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom 2020. godine čak 3.090 osoba se odreklo državljanstva Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Bljesak.info iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Od postupka odricanja državljanstva, država je i uprihodila značajniji novac.

''Stranke koje su se odrekle državljanstva BiH u sjedištu Ministarstva civilnih poslova BiH uplatile su 961.035 KM administrativne pristojbe'', kazala nam je glasnogovornica MCP-a Zorica Rulj. Glasnogovornica dodaje kako Ministarstvo civilnih poslova nema podatak koliko su uplatile stranke koje su se odrekle putem diplomatsko konzularnih predstavništava BiH u inozemstvu.

Broj osoba koje su se odrekle državljanstva ipak je manji nego prethodnih godina. Kako je ranije potvrđeno iz Ministarstva, tijekom 2019. godine 4.059 osoba se odreklo državljanstva.

Pročitajte još

Da bi se odreklo bh. državljanstva potreban je dokaz o posjedovanju državljanstva druge države ili dokaz da je zajamčeno stjecanje državljanstva druge države te prijava boravka ili prebivališta u inozemstvu ne starija od šest mjeseci. U ovisnosti o državljanstvu druge zemlje koje se preuzima, potrebno je dostaviti i dodatne dokumente, a čime se javljaju i dodatni troškovi.

Iako institucije kriju točan broj osoba koje napuštaju zemlju, prema istraživanju agencije Prime došlo se do podatka da u sljedećih pet godina BiH planira napustiti svaki treći stanovnik (33,5 %), a čak 60,5 % ispitanika je kazalo kako im je u inozemstvo otišao blizak član obitelji ili prijatelj.

 

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina na godišnjoj razini gubi 1,5 milijardi eura uslijed odlaska mladih u inozemstvo, a to je jedan od ključnih zaključaka istraživačke studije "Troškovi emigracije mladih iz BiH" koju je proveo Institut za razvoj i inovacije. Službene statistike o odlasku bh. građana u inozemstvo nema te i taj posao, umjesto države, obavlja međunarodna zajednica i nevladin sektor.

Kopirati
Drag cursor here to close