5. veljače 1994.

30 godina od pokolja na Markalama

Na današnji dan prije 30 godina u Sarajevu je na tržnici Markale ubijeno 68 i ranjeno 142 građana Sarajeva od minobacačke granate kalibra 120 milimetara ispaljene sa položaja Vojske RS.
Vijesti / Flash | 05. 02. 2024. u 13:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak je polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježje na sarajevskoj tržnici Markale odana počast žrtvama masakra kojega su 5. veljače 1994. počinili pripadnici Vojske RS, objavila je Hina.

Kako je utvrđeno istragom i presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), minobacačkom granatom koja je ispaljena s područja sela Mrkovići ubijeno je 68, a ranjene su 142 osobe koje su se u tom trenutku zatekle na tržnici.

Vlasti Kantona Sarajevo proglasile su 5. veljače danom sjećanja na sve žrtve opsade Sarajeva, koja je trajala od travnja 1992. do veljače 1996. godine. U tom je razdoblju u Sarajevu od topničkih i snajperskih napada poginulo više od 11 tisuća ljudi, uključujući 1500 djece.

Opsada Sarajeva i teroriziranje njegovih stanovnika sastavni je dio presude kojima su bivši politički i vojni čelnik bosanskih Srba Karadžić i Mladić osuđeni na doživotni zatvor.

Na doživotni zatvor ICTY je osudio je i bivšeg generala vojske bosanskih Srba Stanislava Galića, zapovjednika postrojbi koje su držale Sarajevo u opsadi, dok je njegov nasljednik na toj dužnosti Dragomir Milošević dobio 29 godina zatvora. 

Video: Bećirović: Presude za ratne zločine ostaju kao trajna opomena

Tržnica Markale bila je poprište još jednog minobacačkog napada potkraj kolovoza 1995., kada su ubijene 43 osobe, a 84 ih je ranjeno. Nakon tog napada uslijedili su masovni zračni udari NATO-a na položaje vojske bosanskih Srba, što je omogućilo kopnenu ofenzivu Hrvatske vojske, HVO-a i Armije BiH, čime su stvorene pretpostavke za mirovne pregovore u Daytonu kojima je okončan rat, objavila je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close