Tužna obljetnica

26 godina od raketiranja glavnog grada Hrvatske

U napadima je poginulo sedmero ljudi, uključujući i jednog pirotehničara koji je sudjelovao u uklanjanju velikog broja neeksplodiranih zvončića, a ranjeno je 218.
Vijesti / Flash | 02. 05. 2021. u 13:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni grad Hrvatske raketiran je prije 26 godina, 2. i 3. svibnja 1995. godine.

Vojska pobunjenih Srba raketnim sustavom "Orkan" s kazetnim punjenjem, zabranjenim međunarodnim konvencijama, raketirala je civilne ciljeve, samo središte Zagreba, Sisak, Karlovac i Jastrebarsko.

Rakete sa zvončićima padale su prvog dana na Strossmayerov trg i ulice na istok do Križanićeve, a drugog dana, uz druge, na zgrade Dječje bolnice u Klaićevoj ulici, Hrvatskog narodnog kazalište, Akademiju dramskih umjetnosti i Doma umirovljenika "Centar", prenosi HRT

Također, gađani su Zrakoplovna luka i naselje Pleso.

U napadima je poginulo sedmero ljudi, uključujući i jednog pirotehničara koji je sudjelovao u uklanjanju velikog broja neeksplodiranih zvončića, a ranjeno je 218.

U spomen na žrtve napada, Zagreb je 2007. godine prostor na uglu Vlaške i Draškovićeve ulice imenovao Trgom svibanjskih žrtava 1995.

Priznao krivicu

Jedan od vođa pobunjenika Milan Martić svoju je odgovornost javno priznao u Kninu, a još ranije je, u veljači 1995., poručivao kako ih nitko ne može spriječiti da tuku po Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, Zadru, Karlovcu, Splitu i drugim gradovima.

 

Drugog dana napada na televiziji je izjavio da je naredio granatiranje Zagreba.

"Za ovo što je Tuđman napravio prema vama ovdje, protumjeru, mi smo bombardiralo sve njihove gradove: i Sisak više puta, i Karlovac, i Zagreb i jučer i danas, to je napravljeno radi vas", citat je iz haške optužnice.

Haaški sud osudio je Milana Martića na 35 godina zatvora zbog progona, ubojstava, mučenja, deportiranja i ostalih zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata počinjenih početkom '90-ih protiv Hrvata i ostalih nesrba u Hrvatskoj.

Proglašen je odgovornim za zapovijedanje napada raketama na Zagreb u svibnju 1995. Bivši načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić oslobođen je krivnje.

Martić je u ožujku 2020. osuđen u odsutnosti na zagrebačkom Županijskom sudu na sedam godina zatvora za raketiranje Karlovca u svibnju 1995. dok je 'krajinski' general Milan Čeleketić za napade na taj grad, ali i Zagreb, zakođer u odsutnosti, osuđen na 20 godina.

S obzirom na to da je Haški sud 2008. osudio Martića za napade na Zagreb, on je pred zagrebačkim sudom odgovarao samo za napade na Karlovac i Jastrebarsko, dok je Čeleketić bio optužen za napade na sva tri grada.

Obojica su oslobođena za napad na Jastrebarsko, budući da nije utvrđeno da su njih dvojica naredili taj napad, a tijekom napada nije bilo žrtava.

Martić nije mogao prisustvovati suđenju jer služi kaznu za ratne zločine u Estoniji, dok Čelektić živi u Suboticu, a Srbija ga odbija izručiti. 

SNV pamti stradanje

Srpsko narodno vijeće (SNV) poručilo je u nedjelju, u povodu raketiranja Zagreba, Karlovca i Jastrebarskog u svibnju 1995., kako pamti stradanje i patnju svih ranjenih građana i građanki Zagreba.

"Tijekom dva napada na Zagreb, 2. i 3. svibnja 1995. smrtno je stradalo sedam osoba dok je 213 ozlijeđeno, a od toga 98 građana je zadobilo teške tjelesne ozljede. Gotovo svi su bili civili, a među njima je bilo i djece", navodi se u priopćenju SNV-a.

Dodaju kako Srpsko narodno vijeće pamti stradanje i patnju svih ranjenih građana i građanki Zagreba.

Kopirati
Drag cursor here to close