Pokolj u Križančevu Selu

25 godina od najvećeg ratnog zločina nad Hrvatima u BiH

Pokolj u Križančevu Selu dogodio se 22. i 23. prosinca 1993. u Središnjoj Bosni u sklopu velike vojne operacije Armije BiH protiv HVO-a.
Vijesti / Flash | 22. 12. 2018. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 25 godina počinjen je najveći ratni zločin nad Hrvatima u BiH. Riječ je o pokolju u Križančevom Selu kod Viteza gdje su pripadnici Armije BiH u dva dana pobili 74 pripradnika Hrvatsko vijeća obrane (HVO) i hrvatskih civila te spalili cijelo selo do temelja.

Početkom studenog 2018. godine pripadnici SIPA-e su po nalogu Tužiteljstva BiH uhitili osam bivših pripadnika Armije BiH koji se sumnjiče za ratni zločin nad Hrvatima u Križančevu Selu, Šafradinu i Dubravicama.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH uhićeni su Ibrahim Purić, Ibrahim Tarahija, Nijaz Sivro, Rušit Nurković, Almir Sarajlić, Šaćir Omanović, Kasim Kavazović i Sadik Omanović.

Pokolj u Križančevu Selu dogodio se 22. i 23. prosinca 1993. u Središnjoj Bosni u sklopu velike vojne operacije Armije BiH protiv HVO-a. Tada su u borbama ubijena 44 vojnika, a prema podacima hrvatske strane veliki broj njih likvidiran je nakon zarobljavanja. Još njih 30 odvedeno je nakon zarobljavanja te naknadno likvidirano. Tijela tih ljudi također su bila teško unakažena. Zločin u Križančevu Selu nije procesuiran ni pred Haškim sudom.

Program obilježavanja 25. obljetnice zločina u Križančevom Selu počet će u 11:00 sati u Dubravicama svetom misom zadušnicom u crkvi svetog Leopolda Mandića dok će se u 12:00 sati održati komemorativna sjednica u prostorijama Osnovne škole Dubravica. U 12:30 sati od spomenute škole kreće mimohod do spomen-obilježja u Križančevu Selu gdje će u 12:45 sati biti položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Kopirati
Drag cursor here to close