Sve spremno

1.219.399 građana može glasovati na referendumu u RS

Vijesti / Flash | 13. 09. 2016. u 12:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za provođenje referenduma u RS-u o 9. siječnju, kao danu tog bh. entiteta, utvrdilo je središnji glasački popis za RS, na kojem će pravo glasa imati 1.219.399 građana tog bh. entiteta.

Nakon pete sjednica Komisije za provođenje referenduma u RS-u o 9. siječnju, kao danu tog bh. entiteta, predsjednik Komisije Siniša Karan je rekao kako su te podatke dale sve nadležne institucije RS-a, a koje vode evidenciju o identifikacijskim podacima građanima, kao što je MUPRS-a.

''To je nevjerojatan poduhvat za ovakvo kratko vrijeme. Na to smo jako ponosni, a bilo je moguće samo danonoćnim radom i ovog i lokalnih povjerenstava te svih nadležnih institucija RS-a'', ustvrdio je Karan.

Kaže da se radi o točnim podacima, dok tvrdi da su u biračkom popisu Središnjeg izbornog povjerenstva ''našli neke nedostatke''.

''Na bazi tog središnjeg glasačkog popisa za RS, povjerenstvo je utvrdilo i točan broj glasačkog tijela od 1.219.399 građana RS-a koji će moći glasovati na referendumu o Danu RS-a'', kazao je Karan.

Potvrdio je i da je počelo tiskanje glasačkih listića s pitanjem žele li građani da se 9. siječanj obilježava kao Dan RS-a.

''S današnjim danom možemo konstatirati da je kompletan glasački materijal završen i upućen na tiskanje, s obzirom na to da je „Službeni glasnik RS-a“ nedavno potpisao ugovor s Vladom RS-a i u poodmakloj fazi je tiskanje tog materijala'', rekao je.

Do 20. rujna predstoji distribucija materijala u lokalna povjerenstva, koja će dostavljati na glasačka mjesta.

Karan je dodao da i dalje smatraju da Središnje izborno povjerenstvo nije imalo osnova da odbije zahtjev za dostavljanje središnjeg glasačkog popisa za potrebe referenduma u RS-u te najavio da će podnijeti apelaciju Sudu BiH na odbijajuću odluku Apelacijskog vijeća Suda BiH.

Istaknuo je kako su općinska i gradska povjerenstva obavila svoj dio posla, te odredile glasačka mjesta, a predstoje tehničke pripreme za održavanje referenduma, koji će biti proveden i u predstavništvima RS-a u svijetu.

Ponovio je da samo Narodna skupština RS-a svojom odlukom može odgoditi referendum, koji je zakazan za 25. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close