Ljudska prava

1.000 tužbi godišnje protiv BiH

Iznos koji je BiH platila po osnovu presuda Europskog suda za ljudska prava doseže pet milijuna KM.
Vijesti / Flash | 22. 04. 2019. u 08:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu se, na godišnjoj razini, protiv BiH podnese od 800 do 1.000 tužbi, potvrdila je za Nezavisne novine Belma Skalonjić, zastupnica Vijeća ministara BiH pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Podaci za 2018. godinu govore kako je podneseno 898 aplikacija, ali su, od toga, 683 proglašene neprihvatljivim, odnosno brisane su s liste predmeta zbog neispunjavanja formalno-pravnih uvjeta dopuštenosti.

''Prema podacima iz siječnja 2019., pred Europskim sudom je bilo 848 aktivnih tužbi protiv Bosne i Hercegovine"'' naglasila je Skalonjić.

Iznos koji je BiH platila po osnovu presuda Europskog suda za ljudska prava doseže pet milijuna KM. Međutim, po osnovu prijateljskih nagodbi i unilateralnih deklaracija, isplaćeno je oko 28 milijuna KM.

''Najveći broj aplikacija koje građani BiH podnose Europskom sudu za ljudska prava odnosi se na dva problema za koja je i na domaćoj razini utvrđeno da predstavljaju sustavne probleme u našem pravnom sustavu. Naime, radi se o nerazumnoj dužini domaćih sudskih postupaka i neizvršenju domaćih sudskih presuda koje glase na novčana potraživanja, što povlači pitanje povrede prava na pravično suđenje iz člana 6. Europske konvencije'', napominje Skalonjić.

Nezavisne novine navode kako su, prema ranije objavljenim informacijama, građani Crne Gore, Srbije i BiH među onima koji su se u 2018. godini najviše žalili Europskom suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, broj tužbi je, sudeći po ranijim statistikama, u porastu.

Nezavisne podjećaju kako je prije nekoliko godina Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu na godišnjoj razini godišnje podnošeno u prosjeku 500 tužbi protiv BiH.

Posljednji izvještaj Europskog suda za ljudska prava ukazuje da je ukupan broj novopodnesenih predmeta u 2018. godini pao za 32 posto u odnosu na prethodnu godinu, sa 63.350 na 43.100.

Najmanje tužbi u 2018. godini stiglo je iz Velike Britanije, Danske, Njemačke i Irske.

Kopirati
Drag cursor here to close