Ocjenjivanje

100 dana Kordića: Što građani vide, a što ne?

Mario Kordić preuzeo funkciju koju je prije njega 16 godina obnašao njegov stranački kolega Ljubo Bešlić.
Vijesti / Flash | 07. 06. 2021. u 21:05 Bljesak.info
Prošlo 100 dana od izbora gradonačelnika Mostara

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nešto više od 100 dana prošlo je otkako je Mario Kordić preuzeo gradonačelnički mandat u Mostaru. Oči javnost bile su usmjerene na njega, s obzirom na to da je preuzeo funkciju koju je prije njega 16 godina obnašao njegov stranački kolega Ljubo Bešlić. Polovicu vremena Bešlić je vladao bez gradskog vijeća što je paraliziralo grad i donijelo brojne probleme. Što je za 100 dana uradio Kordić?

Pravilo je da se političara ne ocjenjuje prije isteka stotinu dana od preuzimanja mandata. Mario Kordić u vruću je stolicu gradonačelnika grada na Neretvi sjeo u veljači.

“Meni je drago da izlazi na teren i da uzima lopatu u ruke i da se druži s građanima i ja bih mu poželio da to radi intenzivnije jer jedino tako može srasti s gradom i građanima koji će onda rado stati iza njega i to je najvažnija podrška koju jedan gradonačelnik može imati”, kaže novinar Boris Čerkuč.

Aktivisti civilnog društva smatraju kako Kordić, unatoč lijepim riječima i namjerama, ipak i dalje nastavlja politiku kakva je vladala Mostarom proteklih 20 i više godina. Zamjera mu se što nije promijenio gradsku upravu, doveo komunalne djelatnosti u red i javno izložio investicijski plan.

“Jedno je lijepa priča, a drugo je kad se prate tragovi novca, odluke, tu nemamo još uvijek nešto pozitivno za šta se možemo uhvatiti. Željeli bismo da imamo, međutim, lijepe riječi i slike ne znače mnogo građanima bez počinjanja zaista kvalitetnih procesa vezanih za kvalitetu življenja, upravljanje resursima”, kaže Marin Bago, aktivist civilnog društva.

Evo kako prvih 100 dana upravljanja gradom Korića ocjenjuju anketirani građani:

“Još uvijek nemamo kante za smeće, nemamo sortirani otpad, odlaganje, itd., a čuli smo o uvođenju komunalnih inspektora što je dobar korak, ali evo vidjet ćemo;

Sviđa mi se što je gradonačelnik uključen u događanja u gradu, bili smo na humanitarnoj utrci, to mi se sviđa, a ne sviđa mi se sigurnost u gradu, tu nije ništa učinio;

Ne vidim neku veliku razliku, ni prije ni poslije, i ovo što smo imali, ne imali prije gradsku vlast, ništa mi na svojoj koži ne osjećamo”, samo su neki od odgovora.

Za razliku od prethodnika Bešlića, Kordić je svoju imovinsku karticu dao na uvid javnosti. U tom dokumentu stoji kako raspolaže imovinom vrijednom više od 2,5 milijuna maraka. Prije preuzimanja gradonačelničke funkcije bio je direktor Doma zdravlja Mostar, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close