Podudaranja

Žrtve pronađene u masovnoj grobnici u Kalinoviku povezane su s genocidom u Srebrenici

Genetski profili koji su izolirani iz uzoraka su uspoređeni s referentnim profilima više od 100.000 srodnika nestalih u sukobima 1990. godina na području bivše Jugoslavije koji se nalaze u ICMP-ovoj bazi podataka.
Vijesti / Crna Kronika | 08. 12. 2021. u 16:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) pruža pomoć organima Bosne i Hercegovine (BiH) u identifikaciji posmrtnih ostataka ekshumiranih u lipnju 2021. godine u na lokalitetu Dobro Polje u blizini Kalinovika.

Biološki uzorci su uzeti iz ekshumiranih posmrtnih ostataka i uspoređeni s referentnim uzorcima koje su ICMP-u dali srodnici nestalih koji su ih posljednji put vidjeli žive u Srebrenici u srpnju 1995. godine. Dana 8. prosinca 2021. godine je ICMP dostavio Institutu za nestale osobe (INO) izvještaje o podudaranju DNK za deset žrtava iz Srebrenice.

Masovna grobnica

"Lokalitet Kalinovika predstavlja prvu masovnu grobnicu povezanu s genocidom u Srebrenici iz srpnja 1995. godine koja je ekshumirana nakon ekshumacije u Kozluku u aprilu 2016. godine", izjavio je Matthew Holliday, šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan.

"Lokalitet Kalinovika je neuobičajen po tome što se u odnosu na sve grobnice vezana za srebrenički genocid koje su pronađene do sada, ova nalazi na daleko najvećoj udaljenosti od Srebrenice. Njena lokacija je samo nekoliko kilometara od sela Godinjska Bara u blizini Trnova gdje su sredinom srpnja 1995. godine pripadnici paravojne jedinice 'Škorpioni' strijeljali šest zarobljenika bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice".

Kao rezultat zajedničkog rada Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH i SIPA-e, 6. svibnja 2021. godine su pronađeni posmrtni ostaci na području Kalinovika. Lokacija u Dobrom Polju se nalazi na nepristupačnom terenu prekrivenom kamenjem u dolini rijeke Bistrice, duž puta M-18, stoji u priopćenju ICMP-a.

Organi BiH su uz pomoć stručnjaka za forenziku ICMP-a započeli ekshumaciju 31. svibnja 2021. godine. Ekshumirani posmrtni ostaci su bili u velikoj mjeri izmiješani, razasuti na području velike površine i prekrivni zemljom i građevinskim otpadom. Na posmrtnim ostacima su se vidjeli znakovi pogubljenja po kratkom postupku. Na lokalitetu su pronađeni povezi za ruke.

Podudaranja

Postupak ekshumacije je okončan 22. lipnja 2021. godine. Po procjeni ICMP-ovih forenzičkih antropologa, a na osnovu broja kostiju desne cjevanice koje su ekshumirane na ovom lokalitetu, minimalan broja osoba ekshumiranih na ovoj lokaciji je deset osoba.

Pošto su tijela bila u tolikoj mjeri razdvojena, vještak sudske medicine je za analizu DNK uzeo 64 postmortalna uzorka (zubi i kostiju).

Genetski profili koji su izolirani iz uzoraka su uspoređeni s referentnim profilima više od 100.000 srodnika nestalih u sukobima 1990. godina na području bivše Jugoslavije koji se nalaze u ICMP-ovoj bazi podataka.

Utvrđeno je deset podudaranja DNK za različite osobe i ti izvještaji o podudaranju DNK su dostavljeni INO-u kako bi se izvršila službena identifikacija.

Organi će utvrditi uzrok i način smrti. Dodatni izvještaji o podudaranju će se dostaviti Institutu za nestale osobe, čime će se omogućiti reasocijacija veoma razasutih skeletnih ostataka s ostacima 10 osoba za koje je već utvrđeno podudaranje DNK.

Kopirati
Drag cursor here to close