Mazoljice

Mostar: Oprez, zmija opet u automobilu

Intervencija zabilježena je kasno sinoć između 00:40 i 01:30 sati.
Vijesti / Crna Kronika | 15. 06. 2023. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zmije će izgleda u Mostaru uskoro postati domaće životnje, baš kao i medvjedi u Sarajevu.

Naime, još jedna zmija viđena je i izvađena iz automobila u mostarskom naselju Mazoljice.

Ta intervencija zabilježena je kasno sinoć između 00:40 i 01:30 sati.

Podsjećamo, prije nekoliko dana vatrogasci su imali dvije intervencije vađenja zmija iz automobila u mostarskim naseljima.

Vatrogasci su i ranije objavljivali kako ih građani često zovu zbog zmija koje se zavlače u automobile u gradu na Neretvi. 

Stručnjaci pak kažu da zmije mogu preživjeti zimu i na minus 20 stupnjeva, ali ljetne vrućine velik su im problem, pa se u potrazi za hladnijim mjestima i vodom zavlače i na neobična mjesta – motore automobila, podrume, bunare, pa i u WC školjke...

Prirodni disbalans

"Bilo je izrazito hladno proljeće, a svibanj je bio baš atipičan. Niske temperature preko noći i konstanta kiša uradili su svoje. Ljeto je stiglo kasno i preko noći, priroda se budi, pa samim time i životinje. Kod gmazova je to posebno izraženo jer su u potrazi za hranom, a otud i njihovo mahnito pojavljivanje. Naglu najezdu zmija pripisao bih prirodnom disbalansu, odnosno remećenju temperatura", rekao je dr. med. veterine Alan Fleck kojemu su egzotične životinje područje ekspertize.

"Zmiju se također znaju uvući i u automobil kada im postane hladno, što je još jedan od razloga zbog kojih ih možete sresti u centru grada", dodaje Alan Fleck.

Stručnjaci pak upozoravaju da se dolaskom toplijih dana zmije bude iz zimskog sna te kreću u potragu za hranom.

U preporukama se navodi kako se za bezbrižan boravak u prirodi preporučuje nošenje odgovarajuće odjeće (dugih hlača) i visoke, čvrste obuće (npr. gojzerice, čizme) kako bi se noge zaštitile od eventualnog ugriza.

Također, upozorava se u slučaju zmijskog ugriza, zmiju ne smije pokušati uhvatiti ili usmrtiti kako biste je odnijeli liječniku jer bi pri tome mogla ponovno nekoga ugristi. To je posebno opasno ako se radi o otrovnom zmijskom ugrizu.

Kopirati
Drag cursor here to close