Sutina i Uborak

Zločin u Mostaru: Samo vrijeme ide naprijed

Obitelji ubijenih kažu da je jedini pomak u ovom slučaju protok vremena.
Vijesti / Crna Kronika | 13. 06. 2019. u 11:44 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iako je ta Miloševićeva politika koju su provodili Karadžić i Mladić presuđena i pred Haaškim sudom i pred sudovima u BiH, kada je ovaj zločin u pitanju, sud i tužiteljstvo su zakazali i pozivam ih da ulože maksimalne napore da uđu u ovaj proces i pred lice pravde'', rekao Adnin Hasić, predsjednik Udruženja obitelji stradalih tijekom obilježavanja 27. obljetnice ubojstva 114 civila na lokacijama Sutina i Uborak.

Foto: Bljesak.info / 

''Danas smo započeli 27. godišnjice od stravičnog zločina na Uborku i Sutini, prvog i najvećeg u Hercegovini i Mostaru. na ovom mučki streljano 114 nedužnih Mostaraca. I dan-danas obitelji žrtava čekaju da izvršitelji i njihovi nalogodavci budu procesuirani i kažnjeni'', rekao je.

Obitelji ubijenih kažu da je jedini pomak u ovom slučaju protok vremena.

Naime, pripadnici JNA i paravojnih formacija, pod zapovjedništvom generala Momčila Perišića, 13. lipnja su 114 civila, Bošnjaka i Hrvata, prisilno odveli iz atomskog skloništa u naselju Zalik, ili pokupljenih u raciji iz njihovih domova.

Foto: Bljesak.info / 

Nakon zlostavljanja u vojarni JNA Sjeverni logor ubili su ih te tijela bacili u dvije grobnice na lokalitetima odlagališta smeća Sutina i Uborak.

Foto: Bljesak.info / 

Iako se slučaj Sutine i Uborka u pravosudnim krugovima tretira kao prvi slučaj masovnog zločina na području Hercegovine, i prvi slučaj u BiH kada su i službeno otkrivene jame s leševima ubijenih, nažalost za ubojstva 114 mostarskih civila do sada nitko nije odgovarao. Cijeli slučaj ratnog zločina istražen je i najvećim dijelom dokumentiran već krajem 90-ih godina.

Kopirati
Drag cursor here to close