Nastavnici ignoriraju

Zenica: Roditelji ne šalju sina u školu zbog vršnjačkog nasilja

Majka 14-godišnjaka je izjavila kako više ne mogu gledati da njihovo dijete zlostavljaju u školi, a da nastavnica i direktor ništa ne čine.
Vijesti / Crna Kronika | 16. 02. 2018. u 19:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vršnjačko nasilje u školama na području Zenice ne jenjava. Posljednji slučaj iz područne škole "Ahmed Muradbegović" u mjestu Lokvine kod Zenice natjerao je roditelje da 14-godišnjeg dječaka B. S. više ne šalju u školu. Višegodišnje fizičko i psihičko zlostavljanje prijavljeno je policiji, a roditelji već 15 dana čekaju dozvolu resornog ministarstva za promjenu škole.

Majka 14-godišnjaka u razgovoru za Klix.ba je izjavila kako više ne mogu gledati da njihovo dijete zlostavljaju u školi, a da nastavnica i direktor ništa ne čine.

Sve je počelo s prvim danom školovanja kada su ga vršnjaci njenoj sina izbacivali iz reda i slali na posljednje mjesto prilikom ulaska u učionicu. Iako su tada mislili da je riječ o bezopasnom naguravanju, problemi su postajali sve ozbiljniji.

"Naše dijete je iz godine u godinu bilo žrtva vršnjačkog nasilja i psihičkog i fizičkog. Razgovarala sam s roditeljima djece koja su ga zlostavljala, jer su to moje komšije, pa i s nastavnicom, ali ništa nije urodilo plodom zbog čega sam svoje dijete slala u školu kada bi svi već ušli u učionicu. Svaki dan je kasnio na nastavu kako ga nitko ne bi udarao jer s roditeljima nisam mogla dogovoriti da to zlostavljanje prestane", govori majka.

Najveći problemi su nastajali prilikom smjene nastavnika vjeronauke ili engleskog, kada bi 14-godišnjaka zlostavljali i uništavali mu školski pribor. U 4. razredu grupica dječaka ga je udarala, a od direktora su tražili da ih za kaznu na 15 dana premjesti u drugu školu. Ukoliko bi se problem ponovio tražili bi premještanje na mjesec dana, a ako bi se zlostavljanje i nakon toga nastavilo, tražili su stalno premještanje iz škole.

"Tada su nam rekli da će se to riješiti, a mi kao roditelji smo popustili i povjerovali da se to više neće dogoditi. Međutim, svake godine su bila po dva incidenta, a sada u 7. razredu na časovima su mu počeli prijetiti da će ga ubiti i udaviti. To je uvijek ista grupa dječaka, skrenula sam pažnju nastavnici koja je rekla da ni moje dijete nije previše fino i da i on hoće izazivati, ali prijetnje da će vas neko ubiti nije u rangu izazivanja", dodala je majka.

Dječak je, prema riječima majke, počeo govoriti da će se ubiti, da mu se ne živi, da ga svakodnevno maltretiraju i da uopće više ne želi ići u školi.

"Nastavnica je bila totalno nezainteresirana za taj problem. Otišla sam sama i razgovarala s djecom. Samo nekoliko dana nakon toga grupa dječaka ga je uhvatila iza škole. Dvojica su ga prislonila uz zid, a treći je čuvao stražu. Pustili su ga samo nakon prijetnji, i kada je pomislio da se izvukao od batina, dvojica su mu prišla s leđa i udarala ga u glavu od čega mu je pukla i proteza u ustima", pojašnjava majka te dodaje da su tada informirali i MUP ZDK.

Obavili su i razgovore s direktorom škole koji im je rekao da po zakonu ne može prebaciti problematičnu djecu u drugu školu. Pojasnio je kako oni moraju šest puta napraviti neki problem da bi do premještanja došlo.

"Direktor je rekao da ne zna što da radi. Sve je to direktor pravdao time da nema pisani trag, a iako smo prijavljivali sve nastavnici, ona je to sakrivala te smo odlučili tužiti i direktora i nastavnicu", izjavila je majka.

Dodala je kako želi sigurnost svog djeteta u školi i da ga po dolasku kući pita za ocjene, a ne da li su ga istukli. Pojašnjava kako problematična djeca ne prave problem samo njenom dječaku već i drugoj djeci, ali da nitko nije odgovarao niti poduzeo konkretne korake na sprječavanju vršnjačkog nasilja.

"Rekli su nam da nemaju načina da spriječe tu djecu i da izdržimo do 9. razreda. Moj muž je tada zaprijetio nastavnici, policija je došla i to je sve dokumentirala. Ponovo nakon toga moje dijete su izudarali i tada sam rekla da moje dijete ni po koju cijenu neće u onu školu više ući. Prije dvije tjedna smo pisali nadležnom ministarstvu, a u pismu smo tražili premještanje našeg djeteta u drugu školu i već 15 dana nismo dobili nikakav odgovor. U drugoj školi su nam rekli da bi rado primili naše dijete jer je miran i pametan, ali da im treba pismena dozvola ministarstva. Sada u ministarstvu navodno čekaju i odgovor direktora škole kako bi nama odgovorili što da radimo", govori majka i dodaje:

"Mi ćemo nastaviti čekati odgovor od ministarstva. Na kraju ću ja biti kriva jer moje dijete nije išlo 15 dana u školu, a ne ministarstvo koje nam sve vrijeme nije dostavilo odgovor. Lekcije se skupljaju, ali kako god, ja svoje dijete ne želim slati u školu i po povratku iz škole ga pitati da li ga je neko udarao", zaključila je majka u razgovoru za Klix.ba.

Portal Klix.ba u više navrata pokušao je kontaktirati direktora Osnovne škole "Ahmed Muradbegović", ali bezuspješno.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona Mensur Sinanović je izjavio da je po zahtjevu roditelja ministarstvo poduzelo sve mjere koje su propisane zakonom te da je nakon prijema izjava od roditelja i direktora škole odlučilo izdati dozvolu za premještanje dječaka u drugu školu u koju roditelji odluče da žele slati svoje dijete.

Dalji postupak o ovom slučaju roditelji će nastaviti, kako su izjavili u tekstu, kroz tužbe prema nastavnici i direktoru škole.

Kopirati
Drag cursor here to close