Kanton Sarajevo

Ubojstvo policajaca: U ponedjeljak Dan žalosti i mirno okupljanje u znak podrške policiji

Zbog ubojstva policajaca u ponedjeljak Dan žalosti na području Kantona Sarajevo
Vijesti / Crna Kronika | 27. 10. 2018. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Kantona Sarajevo proglasila je danas ponedjeljak, 29. listopad danom žalosti na području Kantona Sarajevo zbog ubojstva policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koje se dogodilo jučer u ranim jutarnjim satima na području općine Novi Grad.

Odluku o proglašenju Dana žalosti na području Kantona Sarajevo Vlada KS donijela je na današnjoj izvanrednoj sjednici.

''Žalost u Kantonu Sarajevo izražava se isticanjem zastave Kantona na pola koplja, u skladu sa Zakonom o upotrebi grba i zastave Kantona Sarajevo, minutom šutnje na radnim i drugim skupovima, održavanjem komemorativnih sjednica, upisivanjem u knjigu žalosti, kao i drugim načinom izražavanja žalosti'', navodi se.

Na Dan žalosti u Kantonu Sarajevo, odgađaju se javne manifestacije zabavnog karaktera.

''Na inicijativu Vlade KS, Dan žalosti na području cijele Federacije Bosne i Hercegovine danas je proglasila Vlada FBiH'', priopćeno je iz Press službe KS.

Mirno okupljanje u znak podrške policiji

Udruga "Val“ poziva građane da se pridruže mirnom okupljanju u znak podrške pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS), koje će biti organizirano u ponedjeljak, 29. listopada u 18 sati na Trgu djece Sarajeva.

Ova inicijativa je pokrenuta nakon vijesti o brutalnom ubojstvu dvojice sarajevskih policajaca - Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, kojima će sudionici najavljenog okupljanja odati počast te uputiti apel za urgentno djelovanje svih nadležnih aktera kako bi se stanje sigurnosti u glavnom gradu BiH unaprijedilo, a svaki pokušaj njegovog narušavanja odlučno osujetio.

''Bit će to prilika da građani iskažu podršku policiji i dignu glas protiv ugrožavanja sigurnosti te pozovu i sve druge nevladine organizacije i udruge, bez obzira na djelatnost, da se pridruže i podrže ovu aktivnost i na taj način animiraju sve građane'', priopćili su organizatori.

Kako se očekuje, mirnom okupljanju pridružit će se i članovi Sindikata policije KS-a, kao i predstavnici brojnih drugih organizacija i institucija.

Dvojica službenika MUP-a KS ubijena su u petak ujutro u sarajevskom naselju Alipašino polje prilikom vršenja redovnih policijskih dužnosti. Na njih su pucali kradljivci automobila.

 Adis Šehović je preminuo na mjestu događaja, a drugi policajac je teško ranjen. Međutim, nakon višesatne borbe za život na KCUS-u i Davor Vujinović je podlegao teškim ozljedama.

Općina Novi Grad obećala pomoć u radu MUP-a

Općina Novi Grad pomagat će u skladu sa zakonom rad Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo u tehničkom opremanju i osposobljavanju - jedan je od zaključaka prve izvanredne sjednice Općinskog vijeća Novog Grada koja je održana danas u povodu ubojstva dva policajca u petak ujutro.

Predsjedavajući Vijeća Rusmir Baljić novinarima je kazao da će to podrazumijevati tehničko opremanje i osposobljavanje.

''Donijeli smo i određen broj zaključaka koji ćemo uputiti ka većim nivoima vlasti tražeći izmjenu određenih zakona koji ograničavaju policajce u vršenju njihove dužnosti'', istaknuo je Baljić nakon sjednice.

Jedan od zaključaka je da će Općina Novi Grad uzeti na sebe dio stipendiranja djece ubijenih policajaca.

''Potrudit ćemo se i da adekvatno obilježimo mjesto stradanja i da damo imena parkovima po imenima ubijenih policajaca'', naveo je Baljić.

Policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović nazočio je sjednici gdje je naglasio važnost saradnje MUP-a sa drugim institucijama u rješavanju kompliciranih zadataka kakav je organizirani kriminal.

Zakonski okvir je, naveo je, dovoljan za izvršenje redovnih poslova i zadataka, ali nije u rješavanju velikih kaznenih djela.

Istražnje radnje

''Krađu automobila, što je organizirani kriminal, moraju rješavati države institucije'', naglasio je Halilović.

Prezentirao je i podatke u vezi sa istražnim radnjama, navodeći da je izvršen veći broj pretresa u Istočnom Sarajevu te da su od jutros izvršeni pretresi u nekoliko objekata.

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je niz zaključaka na vanrednoj sjednici, a pored ostalih, pozivaju druge policijske agencije koje su prema važećem zakonodavstvu nadležne za organizovani kriminal i borbu protiv terorizma da rade svoj dio posla i preuzmu vođenje ovog konkretnog slučaja.

Traže izmjene u Zakonu o krivičnom postupku na nivou države i Zakonu o policijskim službenicima na svim nivoima gdje će se proširiti ovlaštenja policije, a posebno u izdavanju upozorenja i upotrebi sile.

Strože kažnjavanje, dodatno obučavanje policije

Traže izmjene odgovarajućih zakona radi strožijeg kažnjavanja napada na državne institucije i službene osobe. Zahtijevaju od sudova da pooštre politiku kažnjavanja počinitelja kaznenih djela koja uključuju napade na državu, državne organe i živote građana.

Traže i dodatno opremanje i obučavanje policajaca za vršenje funkcije zaštite države, građana, kao i njihove imovinske sigurnosti, a najavljuju da će Općina Novi Grad Sarajevo nastaviti davati podršku u daljnjem materijalno-tehničkom opremanju policije Novi Grad i Kantona Sarajevo, a prema iskazanim potrebama.

Očekuju od organa države da hitno uspostave operativnu suradnju s nadležnim organima susjednih država radi kvalitetnog prikupljanja potrebnih infomacija.

Vijeće je zadužilo nadležne službe Općine Novi Grad Sarajevo da formiraju poseban fond za pomoć porodicama ubijenih policajaca na mjesečnom nivou.

Općinsko vijeće je zaduženo da formira radnu grupu za suradnju sa Četvrtom PU Novi Grad.

Kopirati
Drag cursor here to close