Blic

Političari i službenici iz RS radili za Belivuka i Kokezu?

Brojni krakovi kriminalne organizacije, prema pisanju Blica, proširili su se i sa druge strane Drine.
Vijesti / Crna Kronika | 14. 03. 2021. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih tjedana Srbija i regija se tresu zbog uhićenja Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, kao i Slaviše Kokeze koji je bio na ispitivanjima, ali je odbio poligraf, a uskoro bi se moglo zatresti u Republici Srpskoj, tvrdi beogradski "Blic".

Brojni krakovi kriminalne organizacije, prema pisanju tog lista, proširili su se i sa druge strane Drine.

Kako tvrdi "Blicov" izvor iz sigurnosnih agencija, već danima traje suradnja sa istražiteljima iz Srbije, a do sada su brojne provjere urađene na području BiH.

Pratili tragove novca

Dalje se u tekstu navodi da su "Blicu" u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske rekli da oni nisu uključeni u ovu istragu, dok izvori lista tvrde da za sada sva suradnja i provjere idu preko SIPA-e.

''Neki od prvoosumnjičenih u ovom predmetu su rodom iz BiH, pa je to provjeravano, kao i kakve poslove imaju u Republici Srpskoj, te tko su im mogući suradnici'', otkrio je izvor.

Taj izvor, uključen u kompletnu istragu, dalje otkriva da su tijekom istrage istražioci došli do saznanja da je kriminalni klan koji se okupljao oko Velja Nevolje i Slaviše Kokeze vremenom sve više posla prebacivao i na teritoriju Republike Srpske.

Sustav djelovanja, prema pisanju "Blica", prenosi Avaz, bio je identičan kao u Srbiji, vezu i podršku su im pružali političari koji kotiraju veoma visoko u vlasti, ali leđa su im čuvali i pojedinci u MUP Republike Srpske.

''Ono što je prvo zapalo za oko istražiteljima, jesu česti boravci članova Kavačkog klana i Slaviše Kokeze na Jahorini. Upravo su Jahorina i regija Istočnog Sarajeva i Zvornika označene kao centar okupljanja i investicija ovih kriminogenih osoba'', pojasnio je neimenovani izvor beogradskom listu.

Prema ekskluzivnim informacijama, istražitelji su pratili tragove novca koji su ih doveli do informacija da su ovi kriminalci pare ulagali u zemlju sa atraktivnim lokacijama u istočnom dijelu RS-a.

''Tijekom istrage isplivala su i određena imena službenika iz Republike Srpske, a koji su označeni kao ključni ljudi Kokeze za ove prostore. Ovdje se posebno ističu dva imena. Prvi je biznismen iz Zvornika, vlasnik firme koja se bavi sa više različitih poslova, a u žižu javnosti je dolazio zbog učešća u kupovini državnih nekretnina. Kada je u pitanju politička logistika, prema infomacijama do koje je došla istraga pojavilo se ime visokorangiranog člana DEMOS-a iz istočnog dijela RS-a, a koji je ujedno i direktor državne firme u tom dijelu'', istaknuo je izvor "Blica".

Panika

Sumnja se da je novac koji je stečen kriminalnim radnjama ulagan u carstvo koje je spomenuti političar izgradio na području Jahorine i Istočnog Sarajeva. Upravo zbog članstva u stranci koje se nalazi u vladajućoj koaliciji smatrali su da su zaštićeni i da se istraga neće širiti na njih.

Istraga je ustanovila i da je sustav funkcionirao kao i u Srbiji. Na platnom spisku su bili i neki službenici MUP, ali i pojedini ministri u Vladi Republike Srpske, pojašnjava taj izvor beogradskom listu.

Dalje se u tekstu navodi da je posljednjih dana nastala prava panika nakon što je BIA operativnim radom utvrdila da je postojala direktna veza između Belivukovog klana, pomenutog političara i jednog službenika MUP-a.

''Kao i u Srbiji, ogroman novac je potrošen na kupovine i gradnje hotela i mini centrala, ali im to nije bilo dovoljno i željeli su ovladati i političkim utjecajem'', poručuje izvor Blica iz sigurnosnih agencija.

Kopirati
Drag cursor here to close