Zvornik

Zbog genocida SIPA uhitila sedam osoba

Kako je priopćeno iz SIPA-e osobe su lišene slobode zbog postojanja osnove sumnje da su počinile kazneno djelo "Genocid"
Vijesti / Crna Kronika | 15. 12. 2023. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su danas na području Zvornika sedam osoba, osumnjičenih da su počinili kazneno djelo genocid, u vezi sa strijeljanjem i ubojstvima na lokalitetu Orahovac.

Prema priopćenju SIPA-e, sedam osoba je uhićeno zbog sumnje da su počinile kaznena djela po individualnoj i komandnoj odgovornosti, kao i da su pomagali u genocidu.

Uhićeni će, navode iz te državne agencije, nakon kriminalističke obrade biti predati u nadležnost Tužiteljstva BiH, iz kojeg su za Detektor kazali kako je riječ o nekadašnjim zapovjednicima i pripadnicima Zvorničke brigade VRS-a.

- Osumnjičeni se dovode u vezu sa strijeljanjem i ubojstvom oko 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Orahovac, a nakon pada Zaštićene zone Srebrenica - dodali su iz Državnog tužiteljstva.

Ranijim presudama je utvrđeno da su prije ubojstava u Orahovcu zarobljeni Bošnjaci držani u sali škole “Grbavci” u ovom mjestu.

Zajedno sa Haškim tribunalom, Sud BiH i pravosuđa u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 54 osobe na pet doživotnih kazni i 781 godinu zatvora – za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine u Srebrenici tokom jula 1995. godine.

Trenutno se pred Sudom BiH vodi jedan postupak za genocid u Srebrenici, ali je u stanju mirovanja zbog zdravstvenog stanja optuženog Mileta Kosorića, nekadašnjeg zapovjednika Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Početkom prosinca, Državno tužiteljstvo podiglo je optužnicu za genocid protiv Ratka Vujovića, Ljubomira Vlačića, Vitomira Pepića, Milovana Ognjenovića, Gorana Viškovića, Željka Dupljanina i Vlastimira Golijanina, nekadašnjih zapovjednika i pripadnika VRS-a, za ubojstva 65 osoba u srpnju 1995. na području Šekovića i Vlasenice, o čemu je Detektor ranije izvještavao.

Kopirati
Drag cursor here to close