Slijetanje s ceste

Završen očevid: U poljskom autobusu bila su 44 putnika - 12 ih je smrtno stradalo

''Na temelju razmijenjenih svih informacija, uključujući naše kolege iz Poljske, u autobusu su bila 44 osobe, 42 putnika i dva vozača. Trenutno na liječenju imamo 32 osobe, a 12 je osoba smrtno stradalo'', rekao je Božinović.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 08. 2022. u 18:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za novinare u Varaždinu izvijestio je da je završen očevid jutrošnje nesreće na autocesti A4, slijetanje poljskog autobusa, u kojem je smrtno stradalo 12 osoba, a ozlijeđene 32.

''Završen je očevid na mjestu nesreće kojeg je vodila zamjenica državnog odvjetništva ovdje u Varaždinu. Ona će odlučiti i eventualnim daljnjim radnjama. Može naložiti razne vrste vještačenja, a sve u cilju utvrđivanja uzroka koji su dovele do ove prometne nesreće'', rekao je Božinović.

Dodao je da je autobus odvezen na osigurano parkirni prostor, a stvari putnika su pohranjene u prostorije Policijske uprave varaždinske, gdje će se izdavati kako budu dolazili zahtjevi od službenih institucija. Božinović je kazao da su se u pomoć unesrećenima uključili i poljski policijski službenici koji su od ranije u Hrvatskoj u okviru programa „Hrvatska sigurna turistička destinacija“ koji se provodi svako ljeto.

''Oni su ovdje prije svega kako bi olakšali komunikaciju s preživjelima i kako bi bili na usluzi i veleposlanstvu Republike Poljske u prikupljanju svih obavijesti koje su u ovom trenutku nužne i koje se nastoje utvrditi'', kazao je Božinović.

Dodao je da je uspostavljena i psihološka pomoć koju je organizirao Crveni križ Varaždinske županije, a namijenjena je i žrtvama i po potrebi pripadnicima žurnih službi koji su prvi izašli na mjesto nesreće.

''S obzirom na veličinu ove tragedije, to je nešto što je šokantno za svaku osobu koliko god ona bila istrenirana kao policajac, vatrogasac ili pripadnik hitne medicinske pomoći, civilne zaštite i ostalih'', rekao je ministar unutarnjih poslova.

''Na temelju razmijenjenih svih informacija, uključujući naše kolege iz Poljske, u autobusu su bila 44 osobe, 42 putnika i dva vozača. Trenutno na liječenju imamo 32 osobe, a 12 je osoba smrtno stradalo'', rekao je Božinović.

''Zbog same prirode nesreće i pada u jarak očito je da su oni koji su bili na prednjim sjedalima lošije prošli'', završio je ministar unutarnjih poslova.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak izvijestio je da na liječenju imaju 11 osoba, javlja Hina.

''Petero njih nalazi se u jedinici intenzivnog liječenja, troje na odjelu neurokirurgije i troje na odjelu traumatologije. Dvoje pacijenata dosada je operirano, a dvojici se ugrađuju torakalni drenovi i nijedan od njih nije trenutno u životnoj opasnosti. Svi su stabilno'', rekao je Poljak.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina podsjetio je da se kontinuirano poduzimanju mjere utvrđivanja određenih nepravilnosti što se tiče autobusnih prijevoznika.

''Za ovaj slučaj ne možemo još ništa tvrditi, tek se sve mora utvrditi i određena vještačenja provesti. Policija je pružila punu potporu tijekom očevida. Sada slijede sve te dokazne radnje'', kazao je Milina.

''Ovo je još jedna potvrda kolika je opasnost u prometu. Svjesni smo da je ovo jedna od rekordnih turističkih sezona. Policija radi pojačano i u prometu'', dodao je.

Najavio je nastavak pojačanih aktivnosti i u suradnji tijekom turističke sezone, ali i do kraja godine.

''Prema rezultatima ova godina je bila praktično s najmanje smrtno stradalih u prvih sedam mjeseci u povijesti. Sada imamo porast smrtno stradalih ovih dana i u policiji još moramo pojačati ove aktivnosti, kako preventivno, tako i represivno'', izjavio je glavni ravnatelj policije u Varaždinu.

Kopirati
Drag cursor here to close