Platite zatvorsku kaznu
Kolike su tarife?

Platite zatvorsku kaznu

Vijesti / Crna Kronika | 23. 11. 2021. u 19:42 Bljesak.info / Radio Slobodna Evropa

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zatvorske kazne u trajanju do godinu dana u Bosni i Hercegovini se mogu platiti. Jedan dan košta 100 ili 50 maraka (50 ili 25 eura), u ovisnosti od toga koji sud je nadležan.

Prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, dan zatvora se može zamijeniti za 100 KM. Krivični zakoni entiteta se razlikuju. Dok je u Federaciji BiH tarifa ista, Krivični zakonik Republike Srpske (RS) propisuje da je dan zatvora vrijedan 50 KM.

Krivični zakon Brčko distrikta BiH, poput državnog nivoa, propisuje da je dan zatvora vrijedan 100 maraka.

Zatvorske kazne do godinu dana, u praksi bosanskohercegovačkih sudova, najčešće se izriču, između ostalog, za lakše tjelesne ozlijede, za krađe u manjem iznosu, prometna krivična djela, ugrožavanje sigurnosti, nesavjestan rad, zaključenje štetnog ugovora, gospodarske prestupe.

Izmjene Krivičnog zakona BiH još od 2010. propisuju da se zatvorska kazna u trajanju do jedne godine može na zahtjev osuđenika zamijeniti novčanom kaznom koja se plaća u jednokratnom iznosu u roku do 30 dana, a svaki dan zatvora je vrijedan 100 maraka.

Ako osuđeni u zadanom roku ne isplati kaznu, sud donosi odluku o izvršenju kazne zatvora. Ako se kazna plati djelomično, izvršava se kazna zatvora srazmjerno neplaćenom iznosu.

Ipak, za razliku od entitetskih nivoa, ovdje postoje izuzeci, pa ne postoji mogućnost otkupa kazne za počinitelje krivičnih djela protiv integriteta BiH, kao i za one koji su se bavili terorizmom.

To se odnosi na sudjelovanje u terorističkim aktima, financiranje terorizma, vrbovanje, poticanje ili obuka drugih za terorizam, kao i na organiziranje terorističkih grupa.

Iz Suda BiH nije odgovoreno na upit Radio Slobodna Evropa o broju zatvorskih kazni koje su zamijenjene za novčanu.

Ipak, državni ministar pravde, Josip Grubeša, za RSE podsjeća da je mali broj osuđenika koji su mogli da iskoriste ovu zakonsku odredbu, jer su oni većinom kažnjeni dugotrajnim zatvorskim kaznama.

''Mi sada govorimo načelno o osobama koje su prvi put pred sudom. Naravno da ponavljači kaznenih djela, da sud to potpuno drugačije cijeni, i male su šanse da neko tko je ponavljač kaznenih dijela dobije ponovo kaznu zatvora do godine dana, tu su sudovi posebno rigorozni. Za ponavljače kaznenih djela su granice zatvora puno bliže maksimumu nego minimumu“, naglasio je Grubeša.

Grubeša podsjeća da, s obzirom na to da BiH na državnom nivou ima samo jedan zatvor, te da će i on ubrzo biti popunjen, upućen je u proceduru zakon po kojem će određeni zatvorenici moći da služe kaznu i kod kuće.

Opširnije na stranicama Radio Slobodna Evropa

Država još i uštedjela

Prema podacima Kantonalnog suda u Sarajevu za prošlu i ovu godinu zaključno sa 31. listopadom, evidentirano je 14 presuda o zamjeni kazne zatvora u novčanu, a odnose se na 16 osuđenih osoba.

Pet osoba je platilo iznos za punu godinu zatvorske kazne, 36.500 KM (18.250 eura), a ukupno je u proračun na ovaj način uplaćeno 356.900 maraka (178.450 eura).

Federalni ministar pravde, Mato Jozić, za RSE podsjeća da su na ovaj način napravljene velike uštede.

''Zatvorenik, kazna državu košta, izračunato je, 63 marke (31,5 eura) po danu. Mi smo kazali da je to 100 maraka (50 eura). Na sudovima je da primjenjuju, svjesni budu težine kaznenog djela, počinitelja, njegove dobi. To je naša dužnost, osigurati mogućnost da sudovi mogu izricati različite mjere iz svojih nadležnosti“, rekao je Jozić.

Kopirati
Drag cursor here to close