Cenzura

Zahtjev Općinskom kriznom stožeru za povlačenje naredbe o cenzuri medija

UO BH novinara podsjeća da je slična naredba bila donesena u Republici Srpskoj 6. travnja, ali je stavljena izvan snage krajem prošlog tjedna pod snažnim pritiskom javnosti, profesionalne novinarske zajednice i civilnog sektora.
Vijesti / Crna Kronika | 20. 04. 2020. u 17:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari javno zahtijeva od Općinskog stožera civilne zaštite Stari Grad u Sarajevu hitno ukidanje Naredbe o zabrani narušavanja javnog reda i mira izazivanjem panike i nereda na području općine Stari Grad Sarajevo, koja je donesena 10. travnja ove godine.

Spomenutom naredbom zabranjuje se ''iznošenje ili prenošenje  lažnih vijesti kojima se izaziva panika, ometanje provođenja odluka i mjera općinskih organa i drugih institucija'' putem sredstava javnog informiranja, društvenih mreža i drugih komukacijskih sredstava, sa predviđenim kaznama za potencijalne  prekršitelje od 1.000 do 9.000 konvertibilnih maraka.

Ova naredba predstavlja grubi atak na slobodu medija, slobodu izražavanja i pravo pojedinaca na javnog iznošenja stavova,  te daje nerazmjerno velika prava i mogućnosti pojedincima, u ovom slučaju osobama iz Općinskog stožera civilne zaštite Stari Grad Sarajevo, da cenzurira medije i ograničavaju građanima pravo na slobodu izražavanja putem društvenih mreža.

UO BH novinara podsjeća da je slična naredba bila donesena u Republici Srpskoj 6. travnja, ali je stavljena izvan snage krajem prošlog tjedna pod snažnim pritiskom javnosti, profesionalne novinarske zajednice i civilnog sektora. 

Udruženje BH novinari pozdravlja odluku o povlačenju sporne naredbe, te istovremeno traže od nadležnih struktura u RS obustavljanje svih prekršajnih postupaka protiv građana koji su pokrenuti na osnovu njenih odredbi.

UO BH novinara još jednom naglašava kako period Covida19 i vanrednih okolnosti za sve građane, institucije i medije nikako ne smije biti izgovor za zavođenje cenzure ili bilo kakvih drugih ograničenja slobode izražavanja i informiranja za sve novinare i građane.

Posebno je nedopustivo da pojedinci iz javne vlasti ili policijskih struktura ovaj period pandemije koronavirusa koriste kako bi se obračunavali sa političkim neistomišljenicima ili medijima koji ih javno kritiziraju.

U tom kontekstu, BH novinari  rezolutno zahtijevaju od svih državnih organ, kriznih stožerova i vlada širom BiH da  povuku sve odluke  ili naredbe koje  mogu imati negativne implikacije na slobodan i siguran rad medija i novinara, kao i prava građana na slobodu mišljenja i kritike putem društvenih mreža, navode iz Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

Kopirati
Drag cursor here to close