Kriminalno djelo

Zabrinjavajuća pojava lažnih PCR testova

Zlatni standard u dijagnostici virusa korona jeste PCR testiranje.
Vijesti / Crna Kronika | 07. 02. 2021. u 23:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija koronavirusa donijela je brojne izazove globalnih razmjera. Zabrinjava činjenica da pojedinci ovu vrijeme koriste za brojne zloupotrebe, od javnih nabavki pa do krivotvorenja PCR testova. Banjalučka policija kontinuirano provodi aktivnosti kako bi suzbili ovaj oblik kriminaliteta. Struka podsjeća da su validni testovi isključivo oni koji se rade u ovlaštenim ustanovama.

Zlatni standard u dijagnostici virusa korona jeste PCR testiranje. Validan PCR nalaz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske zaštićen je jedinstvenim QR kodom radi suzbijanja pojave krivotvorenja nalaza. Iz Instituta upozoravaju građane.

''Osobe koje se, nažalost, bave krivotvorenjem nalaza koji su u ovom slučaju službeni dokumenti mogu raširiti zarazu koja druge može ugroziti, nekad dovesti i do smrtnog ishoda. Pomoću QR koda svaki radnik granične službe bilo koje zemlje može putem svog telefona skenirati i dobiti podatke da li je taj nalaz ispravan ili nije'', objašnjava Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a za Federalna.ba.

Građani čekaju u redu da bi se testirali komercijalnim PCR  testom, čija je cijena 105 maraka. Potreban im je, kako kažu, u svrhu putovanja. Krivotvorenje PCR nalaza nije prekršaj već kazneno djelo. Policijska uprava Banjaluka kontinuirano provodi akcije radi suzbijanja ovog oblika kriminaliteta. Od početka pandemije otkrili su ukupno četiri kaznena djela krivotvorenja isprave, dok su četiri osobe uhićene.

''Čak je kod jedne osobe prilikom lišavanja slobode pronađeno pet falsificiranih PCR testova. Ukupno je oduzet 21 PCR test, s tim što je određeni broj testova poslan na vještačenje vjerodostojnosti'', navodi Danijela Mučibabić, portparolka Policijske uprave Banjaluka.

Osobe koje su krivotvorile PCR nalaze radile su to na dva načina.

''Jedan je da su skenirali i preinačili sadržaj testa uz pomoć računarske opreme. Tiskali bi to i ovjeravali krivotvorenim pečatom Instituta za javno zdravstvo RS-a. Drugi način je da su na računaru izrađivali krivotvorene obrasce PCR testova koje bi popunjavali na različita imena'', pojašnjava Mučibabić.

Iz Policijske uprave Banjaluka poručuju da će u narednom periodu aktivno raditi na otkrivanju, ali i sprečavanju ovih krivičnih djela.

Kopirati
Drag cursor here to close