presuda

Za zločine u Mostaru: Ivan Zelenika osuđen na dvije i pol godine zatvora

Vijesti / Crna Kronika | 09. 12. 2015. u 15:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud u Mostaru osudio je Ivana Zeleniku zvanog Zela na dvije i po godine zatvora zbog nečovječnog postupanja prema civilima bošnjačke nacionalnosti.

Zelenika je proglašen krivim da je u studenom 1993. godine teško fizički i psihički zlostavljao Almira Lalića dok su zatvorenici sa "Heliodroma" izvodili radove u Šantićevoj ulici u Mostaru, kao i da je u noći između 6. i 7. svibnja 1994. pretukao Muhameda Lalića u njegovom stanu.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Slavko Pavlović rekao je da je u potpunosti prihvaćen iskaz Almira Lalića, kao i njegove majke i sestre, koji su jasno i precizno opisali način izvršenja ovog djela, prenosi Birn.

"Almir je to opisao neposredno, s mnogo detalja, dok se u iskazu njegove majke i sestre potvrđuje Almirov iskaz. Oni su osnovu za donošenje ovakve presude", rekao je Pavlović.

Za drugu točku optužnice Sudsko vijeće se u presudi pozvalo na nekoliko svjedoka, koji su poznavali optuženog. "Njihovi iskazi detaljno opisuju na koji način je došlo do tog djela", naveo je Pavlović.

Vijeće je u obzir uzelo olakšavajuće okolnosti - da je optuženi bolestan, ratni vojni invalid, nema prihoda i da je otac djeteta koje živi s njim.

"Utvrđeno mu je postojanje posttraumatskog stresnog poremećaja i da je u ratu pomogao nekim osobama koje su bila na suprotnoj strani. To su posebno olakšavajuće okolnosti, koje dozvoljavaju da bude izreknuta kazna ispod minimalne", objasnio je Pavlović.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu FBiH. Ivan Zelenika je u odvojenom predmetu pred Sudom BiH nepravosnažnom presudom u travnju osuđen na šest godina zatvora, također za zločine u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close