Istra

Za silovanje 15-godišnje ukrajinske izbjeglice osumnjičen državljanin BiH

Okrivljeni se putem braniteljice žalio na rješenje o provođenju istrage i rješenje kojim mu je zabranjeno kontaktirati ili prilaziti žrtvi te maloljetnoj svjedokinji.
Vijesti / Crna Kronika | 31. 08. 2022. u 18:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pulsko Županijsko državno odvjetništvo od početka lipnja provodi istragu protiv N. Š. iz BiH zbog sumnje da je u jednom hotelu u Istri silovao 15-godišnju djevojku, koja je s obitelji izbjegla iz ratom zahvaćene Ukrajine.

Okrivljeni se putem braniteljice žalio na rješenje o provođenju istrage i rješenje kojim mu je zabranjeno kontaktirati ili prilaziti žrtvi te maloljetnoj svjedokinji. Obje je žalbe sud odbio kao neosnovane, piše Glas Istre.

Iz sudskih rješenja daje se zaključiti da je muškarac osumnjičen da je u jednom hotelu u Istri u kojem je 15-godišnjakinja smještena s obitelji prisilio žrtvu na oralni seksualni odnos. O tome što joj se dogodilo maloljetnica je svojoj prijateljici slala poruke na mobitel te je sve ispričala i svojoj majci koja je policiji prijavila zločin.

Žaleći se na rješenje o provođenju istrage, osumnjičeni N. Š. je naveo da ne postoji osnovana sumnja da bi on počinio kazneno djelo silovanja, da prema žrtvi nije primijenio silu te da je oralni seksualni odnos bio dragovoljan.

Istaknuo je i da u slučaju da je bila primijenjena sila žrtva ne bi imala mogućnost uzeti mobitel i pisati poruke prijateljici. Sud žalbu nije uvažio, između ostalog i zato što su i prijateljica žrtve kojoj se obratila za pomoć i jedan svjedok u istrazi rekli da je 15-godišnjakinja bila u šoku i plakala i da zbog šoka nije bila u stanju pobjeći, a niti govoriti.

Odbijajući žalbu okrivljenog sud je ustvrdio da osnovanu sumnju da odnos nije bio dragovoljan potkrepljuje sadržaj poruka koje je žrtva poslala prijateljici tražeći pomoć, te uplakano i uzbuđeno stanje žrtve "pa okolnost što je žrtva stigla poslati poruke zasad ne isključuje postojanje osnovane sumnje".

Okrivljeniku je sud rješenjem odbio i žalbu protiv rješenja o određivanju mjera opreza Županijskog državnog odvjetništva u Puli kojim mu je zabranjeno približavanje, uspostavljanje ili održavanje veze sa žrtvom i maloljetnom svjedokinjom kojima se ne smije približiti na razdaljinu bližu od 100 metara. Istim rješenjem su okrivljenom N. Š., koji dosad nikad nije kazneno prijavljivan ni prekršajno kažnjavan, privremeno oduzeti osobni dokumenti izdani u Bosni i Hercegovini te mu je naloženo da se redovito javlja policiji a sve kako bi ga se onemogućilo da pobjegne iz zemlje i izbjegne kazneni postupak, piše Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close