zlostavljanje

Vojske tinejdžerskih kriminalaca su organizirane u vršenju terora

Vijesti / Crna Kronika | 06. 01. 2016. u 08:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Županiji Sarajevo su od siječnja do rujna prošle godine zabilježena su četiri kaznena djela maloljetnika protiv spolne slobode i morala, što je stopostotno povećanje u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, podaci su županijskog MUP-a.

U tom razdoblju prijavljeno je 55 maloljetnika, osumnjičenih da su počinili 104 kaznenih djela.

Najbrojnija kaznena djela su protiv imovine 73, a prevladavaju razbojništva i teške krađe, izvršene na naročito drzak i opasan način.

Maloljetnici u kriminalu

Među maloljetnim počiniocima kaznenih djela najveći broj ih je u dobi do 16 godina.

Kako prenosi Avaz, stručnjak za maloljetničko prestupništvo Mićo Letić tvrdi da se od završetka rata u BiH do danas na području Županiji Sarajevo 2.000 maloljetnika upustilo u kriminal.

''Proizvedena je cijela vojska kriminalaca. Svake godine od 100 do 120 novih imena evidentira sarajevska policija. Prisutan je dijapazon raznih kaznenih djela, od nasilja do presretanja, teških krađa, otimanja pod najbrutalnijim prijetnjama. Ne budu svi slučajevi prijavljeni policiji'', navodi Letić.

On pojašnjava da je osnovni problem destrukcija porodice, ali i popunjenost zatvorskih kapaciteta, čega su prijestupnici itekako svjesni.

Letić je za N1 rekao kako se već duži niz godina bavi ovom problematikom, pogotovo prevencijom i mnogo toga je napisao i učinio da se akcijski plan implementira, ali na koncu nije bilo ništa. Pojasnio je da je Vlada Županije Sarajevo u tijeku 2013. godine usvojila akcijski plan koji definira sve resurse i kapacitete, kao i sam problem, te šta sve građanima treba pružiti za njihovu zaštitu.

Uljuljkani nasiljem

"Roditelji tako ne bi morali razmišljati kako su njihova djeca otišla do škole, i vratila se nazad", pojasnio je Letić.

Na pitanje zašto smo došli do ove situacije, i zašto se ništa ne radi, stručnjak za maloljetničku delikvenciju je pojasnio: "Kao građani smo uljuljkani nasiljem iz sredine. Sve je postalo organizirano, od maloljetničke delikvencije do terorizma. Formiraju se tinejdžerske bande koje vrše teror nad vršnjacima", pojašnjava Letić.

Dodao je da previše pozornosti obraćamo na statistiku, ali niko se ne bavi načinom izvršenja kaznenog djela.

"Koliko je to složeno, i koliko sile je izvršeno prilikom izvršenja nasilja, tim se niko ne bavi", kaže Letić.

A po mišljenju Letića zakazale su sve institucije koje se trebaju baviti ovom problematikom.

Sve institucije zakazale

"Zakazale su sve institucije koje se trebaju baviti prevencijom, odnosno kompletan sustav. Ovakav oblik kriminaliteta je pristuan i u fizičkom smislu, ali i virtualnom, odnosno na društvenim mrežama gdje maloljetnici svoj status na brutalan način izgrađuju među vršnjacima", kaže Letić.

"Nedovoljno je istraživanja posvećeno ovom problemu, da nam je stupanj tolerancije postao jako visok. Tolerancija na nasilje mora biti nula ili ispod nje. Pala je mrtva glava, pa je počelo sve izlaziti na vidjelo", ističe gost N1 televizije.

"Ja se nadam da se na ovom slučaju neće primijeniti standardna policijska istraga, jer znam kako se to radi. Ovaj problem se ne rješava parcijalno, jer sve institucije se moraju uključiti. Policija, ministarstva obrazovanja, socijalne skrbi, nevladin sektor, svi moraju biti uključeni", podcrtava Letić, dodavši da u slučaju Mahira Rakovca treba biti istražen korištenjem svi raspoloživih resursa različitih institucija.

Kopirati
Drag cursor here to close