Nemojte nametati etiketu

Vlada HNŽ osuđuje vandalizam - Ne pravite od Neuma ''grad slučaj''

Djelatnici Policije napravili očevidne radnje u obadva slučaja i kako rade svoj posao na zaštiti sigurnosti i mira u Neumu
Vijesti / Crna Kronika | 26. 01. 2024. u 08:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bezuvjetno osuđujemo i beskompromisno odbacujemo ove očite pokušaje nametanja etikete ''grada slučaja'' na Neum koji je naš istinski turistički biser'', navodi se u priopćenju Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Vlada oštro osuđuje posljednje pojave vandalizma na području općine Neum, počevši od skrnavljenja i lomljenja kamenih križeva u dvorištu Crkve sv. Ante do ispisivanja uvrjedljivih i potpuno neprihvatljivih natpisa na više tamošnjih lokacija.

''Obadva ova izgreda imaju za cilj unošenje nemira među žitelje Neuma i skretanje pozornosti na ovaj mirni gradić na našoj obali u krajnje negativnomu kontekstu. Bezuvjetno osuđujemo i beskompromisno odbacujemo ove očite pokušaje nametanja etikete ''grada slučaja'' na Neum koji je naš istinski turistički biser i u kojemu županijska izvršna i zakonodavna vlast vide izniman potencijal koji pomažemo iskoristiti u cijelosti'', navode u priopćenju.

Ovakvim neprihvatljivim ponašanjem, navode, pokušava se zasjeniti snažan angažman mjesnih vlasti.

''Ovom prigodom dajemo snažan vjetar u leđa i našim istražnim tijelima odnosno MUP-u i Tužiteljstvu naše županije koji će iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi ušli u trag počiniteljima ali i, podizanjem razine sigurnosti, spriječili ponavljanje ovakvih i sličnih nemilih djela kojima u normalnim i civiliziranim sredinama kakav su Neum i HNŽ nema i ne će biti mjesta'', jasna je poruka predsjednice Vlade HNŽ-a Marije Buhač.

Od resornoga ministra unutarnjih poslova Marija Marića izviješteni smo kako su djelatnici Policije napravili očevidne radnje u obadva slučaja i kako rade svoj posao na zaštiti sigurnosti i mira u Neumu odnosno među njegovim žiteljima i gostima, u čemu im potporu, u skladu sa svojim ovlastima i mjerodavnostima, pružaju i mjesna i županijska vlast.

Podsjetimo, na buregdžinici ''Sarajka'' u Neumu i objektima pored nje, tijekom noći su ispisani uvredljivi grafiti kojima se veliča ustaški pokret i Herceg-Bosna, paradržavna tvorevina čije rukovodstvo je zbog ratnih zločina osuđeno na dugogodišnje zatvorske kazne pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. 

Jasmin Osmanović, vlasnik buregdžinice ''Sarajka'' u Neumu, kaže kako je ujutro 24. siječnja obaviješten da su na njegovom i objektima iznad ispisani uvredljivi natpisi: ''Za dom spremni'', ''Gazi balije'', ''Herceg Bosna'' i brojni drugi. Kaže kako je ovo jedan u nizu incidenata otkako je prije četiri godine otvorio radnju u jedinom bh. mjestu na Jadranu. U jednom navratu su mu, priča, razbijeni portali, što je prijavio policiji.

Podsjetimo, početkom siječnja polomljen je veći broj kamenih križeva koji su se nalazili u dvorištu crkve sv. Ante u Neumu.

''Najmanja je stvar trošak ili materijalna šteta'', rekao je don Šutalo te dodao da ga kao svećenika najviše smeta poruka koja je ovim činom poslana. Prvi čovjek općine Neum Dragan Jurković osudio je vandalski čin, te istaknuo kako će općina poduzeti sve mjere kako bi se pronašli počinitelji. 

Kopirati
Drag cursor here to close