Osijek

Veliki požar u Hrvatskoj | Vatrogasci: Topi nam se oprema, ovo je pakao

Požar gasi veliki broj vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka i Dobrovoljnih vatrogasnih društava Retfala, Donji Grad, Ernestinovo, Antunovac, Sarvaš, Čepin i Hrastin.
Vijesti / Crna Kronika | 04. 10. 2023. u 09:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 00:40 u krugu dvorišta tvrtke Drava International u osječkom prigradskom naselju Brijest došlo je do požara. Gori plastična masa i ambalaža, javila je policija.

Požar, kako piše Index.hr, gasi oko 100 vatrogasaca.

Policija o požaru

"Policijska uprava osječko-baranjska danas u 00:43 zaprimila je dojavu da je u Brijestu u tvornici za preradu plastike došlo do požara.

Požar gasi veliki broj vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka i Dobrovoljnih vatrogasnih društava Retfala, Donji Grad, Ernestinovo, Antunovac, Sarvaš, Čepin i Hrastin.

Zbog požara je od 9:15 zatvorena cesta D518, od kružnog toka u Brijestu do skretanja za Ivanovac.

Po gašenju požara policijski službenici će u suradnji s protupožarnim inspektorima zaštite od požara obaviti očevid", izvijestila je policija jutros.

Osječki vatrogasci: Oprema nam se topi. Ovo je pakao, nema druge riječi

"Situacija je grozna. Više od 10 hektara plastike gori i došlo je do zidova tvornice. Upravo mičemo sve zapaljive i eksplozivne predmete da bi spriječili da vatra zahvati i tu zgradu. Nažalost, jedan objekt vatra je već zahvatila. Nismo ga mogli spasiti".

"Temperatura koja se stvara je nevjerojatna, jednostavno rečeno grozna, ne možeš prići na više od 30 metara jer se oprema na nama topi. Hidrantska mreža unutar tvornice ostala je bez vode pa svako malo ostajemo bez vode u ključnim trenucima, a i da vode imamo, bilo bi jako teško ugasiti vatru. Za sada smo svi živi i zdravi, ali ovo je pakao. Nema druge riječi. Ovakvo što još nisam vidio", rekao je Boris Banjan, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Osijek, za Glas Slavonije.

 

U gašenje je bio uključen i robot za gašenje požara civilne zaštite. Građani su dobili poruku u kojoj se navodi: "Molimo sve građane da zatvore prozore i ne izlaze na otvoreno bez potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova nastalih uslijed požara plastike". Na mjestu događaja nalazi se i Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka.

Vjetar nosi dim

"Požar još nije pod kontrolom. vjetar nosi dim dalje od grada, ali prema naseljima Antunovac, Ivanovac, Ernestinovo, Vuka, Čepin i zbog toga je preporuka da na tim područjima ljudi ne borave na otvorenom i da se ne održava nastava. Što se tiče Grada Osijeka preporučili smo svima da, tko ne mora, ne boravi na otvorenom prostoru no da se sve aktivnosti u zatvorenom, poput održavanja nastave, mogu i trebaju održavati".

 

"Pri tome ne treba prozračivati prostorije. Ako dođe do promjene smjera vjetra i gusti crni dim kreme prema Osijeku, onda ćemo izdati nove preporuke i u skladu s tim ćemo se i ponašati. Ne želimo nepotrebno širiti strah i paniku. Kada je poslana poruka građana putem sustava za rano upozoravanje, još nije puhao vjetar kao sada i dio dima je išao i prema gradu, a građani ga nisu mogli vidjeti jer je bila noć".

Najvažnije je da za sada nitko nije ozlijeđen. Bilo je nekoliko manjih intervencija Hitne pomoći koji su pomogli našim vatrogascima koji su bili na liniji vatre i uslijed djelovanja topline trebali su pomoć. Požar je zahvatio sjeverni dio proizvodne hale, no i u ovom trenutku postoji velika opasnost od zapaljenja plinova i zapaljivih tekućina koje se ovdje koriste. Borba s vatrom i dalje traje. U ovom trenutku nemamo točne podatke koji je sastav dima no sigurno je opasan", rekao je Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka.

Kopirati
Drag cursor here to close