Salihović

Velika riba suđenje čeka godinu dana pod punom plaćom

Do okončanja postupka, Salihović se nalazi pod suspenzijom, ali i dalje prima punu plaću...
Vijesti / Crna Kronika | 26. 12. 2019. u 19:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kantonalni sud u Sarajevu još nije zakazao početak suđenja bivšem glavnom državnom tužitelju Goranu Salihoviću, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, potvrđeno je za Dnevni avaz u ovoj pravosudnoj instituciji.

Avaz navodi kako novinarima nije rečeno što je razlog tome te podsjeća kako suđenje ovom suspendiranom državnom tužitelju nije počelo skoro godinu od podizanja optužnice.

Naime, tužiteljstvo BiH optužilo je Salihovića u studenom prošle godine za zloupotrebu položaja. Optužnica ga tereti da je iznad limita potrošio više od 83.000 KM predviđenih za reprezentaciju. Do okončanja postupka, Salihović se nalazi pod suspenzijom, ali i dalje prima punu plaću, naveo je Avaz.

No, Državni sud u siječnju ove godine donio je odluku o prenošenju predmeta na sarajevski Općinski sud radi, kako je navedeno, osiguranja nepristranog i pravičnog suđenja. Čak je Salihović na Državnom sudu negirao krivicu po optužbama Tužiteljstva.

Ali, na ovu odluku Suda BiH o prenošenju predmeta tada su se žalili i Tužiteljstvo BiH i Salihovićeva obrana, ali su žalbe odbijene. I dok se čekalo da Općinski sud zakaže ročište, on se proglasio nenadležnim i u listopadu sve prebacio u nadležnost Kantonalnog suda Sarajevo. No, ni Kantonalni sud, iz za sada nepoznatih razloga, ne zakazuje ročište.

Salihović, prije nego što je otišao na poziciju glavnog državnog tužitelja, bio je predsjednik Općinskog suda u Sarajevu.

Pravosnažno je smijenjen s pozicije glavnog tužitelja u listopadu 2017. godine, a istraga protiv njega, koja je prije toga praćena disciplinskim postupkom, vođena je 2016. Zanimljivo je, navodi Avaz, da je istraga vođena pune dvije godine, prije nego što je rezultirala optužnicom.

Tužiteljstvo u ovom predmetu planira saslušati 15 svjedoka i jednog vještaka ekonomske struke. Zanimljivo je da je među svjedocima i Božo Mihajlović, suspendirani tužitelj, koji je bio Salihovićev zamjenik.

Njemu se sudi na Sudu BiH u aferi 'Nestali novac'' zbog nestanka skoro 225.000 KM iz sefa Tužiteljstva.

Kopirati
Drag cursor here to close