Požar kod Tomislavgrada

Vatrena linija od 20 kilometara ugrozila kuće, čekaju se kanaderi iz RH

Vijesti / Crna Kronika | 18. 07. 2012. u 08:40 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kućama u naselju Roško Polje u tomislavgradskoj općini sinoć je zaprijetio požar čija je vatrena linija bila duga čak 20 kilometara. O tome koliko je stanje dramatično govori činjenica kako je zatražena pomoć kanadera iz Republike Hrvatske, koji su trebali stići tijekom jutra.

Požar i dalje gori ali nisu ugroženi stambeni objekti u zaseocima oko Roškog polja , potvrdio je za Fenu pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Jozo Jakić.
Prema njegovim riječima cijelu noć su vatrogasne ekipe dežurale na liniji zaseoka Zaljiće- Zidine ,gdje je vatrena stihija najviše prijetila i predstavljala potencijalnu opasnost za stambene objekte.

Lokalni portal Rosko-polje.com prenosi kako vatra i dalje gori, ali kako ne prijeti mještanima i njihovoj imovini. Ipak, stanje je dramatično i promjenjivo jer puše snažna bura koja praktički onemogućava gašenje.

Pomoćnik za civilnu zaštitu općine Tomislavgrad Jozo Jakić rekao je da su cijelu noć organizirana dežurstva i da se branila linija na putu Zaljiće-Zidine kako se vatra ne bi proširila. Dežuralo se i u Zaljiću kod Tatarevića kuća, gdje je stanje jučer bilo alarmantno.

''Iako su požar gasili radnici Šumarije, vatrogasci iz Tomislavgrada, mještani i 30 pripadnika Oružanih snaga BiH, vatru nije bilo moguće obuzdati. Općinska Civilna zaštita poziva sve raspoloživo stanovništvo s ugroženog područja da se javi i pomogne u gašenju požara.'' – apelira Jakić.

Prema Jakićevim riječima problem je i što vjetar usmjerava požar iz Zaljića prema Čobanovićima.

Tijekom jutra očekuje se dolazak kanadera iz Hrvatske i vojske OS BiH jer je požar takvih razmjera da se bez pomoći kanadera ne može ugasiti.

Iz Šumarije Tomislavgrad ističu i da već deveti dan gori na Ljubiši. Taj se požara nalazi pod kontrolom, ali njegovo je gašenje i dalje neizvjesno.

U općini Trebinje angažirane su sve lokalne vatrogasne snage na gašenju požara. Veličina pogođenog prostora je oko osam kilometara zračne linije, od sela Banjevaca do Jasena, Bara i Borlovića. U više navrata bio je potpuno zatvoren magistralni put M-20 Trebinje - Bileća.

Na području općine Konjic, požar koji je jučer izbio na području MZ Glavatičevo ozbiljno prijeti selima Lađanica, Tisovica i Ljubina. Angažirani su pripadnici vatrogasne jedinice Konjic, pripadnici Šumarstva "Prenj" - Konjic i stanovništvo radi zaštite stambenih objekata.

Teren koji je zahvaćen požarom je strma padina obrasla borovom šumom i dijelom miniran pa je pristup ograničen. Požar nošen vjetrom proširio se prema selu Dužani, a jednim krakom prema Glavatičevu.

Imajući u vidu da je situacija izuzetno složena, Ministarstvo sigurnosti BiH zatražilo je pomoć EUFOR-a u gašenju požara i uputilo zahtjev Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske za gašenje požara na području Tomislavgrada uz upotrebu kanadera.

Krak požara na teritoriju Mjesne zajednice Ljubomir kod Trebinja tijekom protekle noći počeo je da se širi prema Leotaru, a u jednom momentu bio je ugrožen i repetitor. Zahvaljajući intervenciji vatrogasaca spriječeno je širenje požara na drugu stranu puta, ali zbog velikog dima i izrazito jakog vjetra, i životi vatrogasaca u jednom trenutku su bili ugroženi, javio je RTRS.

Zapovjednik Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Miodrag Batinić potvrdio je da je protekla noć bila teška za vatrogasce, jer je vjetar raspirivao vatru na Leotaru, što je trebalo zaustaviti kako ne bi bila ugrožena brojna sela. "Ostala su još tri aktivna požara, a bila su tri do četiri podmetanja požara u gradu. Sada se gasi vatra kod sela Duži", rekao je Batinić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close