Sitnica

Utajio 1,2 milijuna KM poreza

Osumnjičeni je odobravao i vršio isplatu osobnih dohodaka radnicima ''na ruke'', mimo računa, izbjegavajući na taj način poslovanje preko računa kao i plaćanje poreza i doprinosa.
Vijesti / Crna Kronika | 18. 03. 2021. u 15:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Policijske stanice Prnjavor u srijedu su podnijeli Okružnom javnom tužiteljstvu Banja Luka izvještaj protiv osobe inicijala Ž. Č. iz Bosanskog Broda zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivična djela - oštećenje povjeritelja, neuplaćivanje poreza po odbitku i utaja poreza i doprinosa.

Naime, Ž. Č. se sumnjiči da je kao direktor dioničkog društva iz Prnjavora od 2016. do 2020. godine, iako je dioničko društvo imalo blokirane račune kod komercijalnih banaka, nastavio da obavlja gospodarsku djelatnost poduzeća, poslujući mimo računa firme, zaključujući nelegalne ugovore s više različitih firmi, preuzimajući prava i obveze i vršeći gospodarsku djelatnost suprotno odredbama Zakona o unutrašnjem platnom prometu RS, te da je na taj način umanjio svoju obvezu prema pojedinim povjeriteljima, sve do trenutka otvaranja stečajnog postupka.

Također, sumnjiči se da je odobravao i vršio isplatu osobnih dohodaka radnicima ''na ruke'', mimo računa, izbjegavajući na taj način poslovanje preko računa kao i plaćanje poreza i doprinosa.

U spomenutom vremenskom razdoblju, do otvaranja stečaja, nisu uplaćivani porezi i doprinosi po odbitku za zaposlene radnike tog dioničkog društva u kome je Poreska uprava RS prijavila potraživanja po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa.

Izvršenjem opisanih krivičnih djela, Ž. Č. je pričinio materijalnu štetu u iznosu od 1.248.387.07KM, priopćeno je iz MUP-a RS.

Kopirati
Drag cursor here to close