Irak

UN: 254 osobe poginule tijekom protuvladinih prosvjeda

Visok stupanj nezaposlenosti, korupcije i sve teža sigurnosna i ekonomska situacija su povod za protuvaldine prosvjede u Iraku.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 11. 2019. u 09:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje 254 osobe su poginule, a na tisuće prosvjednika je povrijeđeno tijekom protuvladinih prosvjeda u Iraku koji su počeli 1. listopada ove godine, podaci su Misije Ujedinjenih naroda (UN) u Iraku.

U izvješću UN-a pod nazivom "Irački prosvjedi od 25. listopada do 4. studenog" navodi se kako je u drugom valu prosvjeda, koji su počeli u Bagdadu te centralnim i južnim dijelovima zemlje, život izgubilo najmanje 97 demonstranata, kao i da je na tisuće demonstranata povrijeđeno, prenosi agencija Anadolija.

Drugi val prosvjeda počeo je 25. listopada, a iz UN-a navode da je u tom periodu zabilježen značajan broj kršenja ljudskih prava tijekom intervencija na prosvjedima. Najmanje 16 osoba izgubilo je život zbog suzavca koji su na prosvjedima upotrijebile snage sigurnosti.

''Ne postoji nikakvo opravdanje za to što snage sigurnosti koriste suzavce protiv nenaoružanih demonstranata'', navodi se u izjavi šefice UN-ovog Ureda za zaštitu ljudskih prava Danielle Bell.

UN je ranije objavio izvješće "Irački prosvjedi od 1. do 9. listopada", a tamo je navedeno da je u pomenutom periodu poginulo najmanje 157 demonstranata, a povrijeđeno 5.494, iz čega se može zaključiti da su tijekom protuvladinih prosvjeda širom Iraka dosad poginule najmanje 254 osobe.

Visok stupanj nezaposlenosti, korupcije i sve teža sigurnosna i ekonomska situacija su povod za protuvaldine prosvjede u Iraku.

Kopirati
Drag cursor here to close