Prijevare na svakom koraku

Umirovljenici su na meti lažnih liječnika, a korisnici interneta vojnika i bankara

Pod izgovorom besplatnog pregleda, umirovljenicima ulaze u kuće predstavljajući se kao liječnici, čime zadobiju povjerenje građana starije životne dobi.
Vijesti / Crna Kronika | 08. 05. 2022. u 19:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnici BiH ponovno su na meti raznih prevaranata. Ovoga puta za žrtve su izabrali jednu od najugroženijih kategorija stanovništva - umirovljenike, piše Večernji list BiH.

Kako su upozorili iz prijedorske Udruge za zaštitu potrošača “Don”, nesavjesni trgovci koriste tešku krizu koja je posljednjih mjeseci pogodila cijeli svijet, a time i Bosnu i Hercegovinu, kako bi obmanuli građane i ostvarili višestruku dobit.

Pod izgovorom besplatnog pregleda, oni umirovljenicima ulaze u kuće predstavljajući se kao liječnici, čime zadobiju povjerenje građana starije životne dobi.

Iz kuća uglavnom izlaze bogatiji za nekoliko stotina ili tisuća konvertibilnih maraka. Odnosno, s predujmom i potpisanim ugovorom o kupnji skupocjenog proizvoda. Kako je upozorila izvršna direktorica Udruge za zaštitu potrošača “Don” Murisa Marić, trgovci koriste marketinške trikove, zovu umirovljenike i nude im besplatan pregled. Građani misle kako im dolaze liječnici i pristupaju im s povjerenjem.

''Ovo je i ogromno upozorenje građanima da paze koga puštaju u svoju kuću', naglašava Marić. Dodaje kako starijim građanima, koji uglavnom žive sami, tako najčešće prodaju “ljekovite” masažere, koji koštaju između 1000 i 2000 konvertibilnih maraka.

Umirovljenicima se, ističe Marić za Srpskainfo, ne govori o štetnosti masažera, već samo kako ih je potrebno koristiti mjesec dana kako bi se vidjeli učinci. Umirovljenici koji su žrtve prijevara uglavnom nisu upoznati sa svojim pravima, odnosno činjenicom da u prvih 15 dana od takvog posjeta mogu reagirati i raskinuti ugovor te tako izbjeći izdvajanje novca za nešto što im je na prijevaru nametnuto.

Iako su na tu pojavu upozorili iz prijedorske Udruge za zaštitu potrošača, tvrde kako su u opasnosti od navedenih i sličnih prijevara umirovljenici diljem Bosne i Hercegovine. Uz umirovljenike, na oprezu od još jedne vrste prijevara trebaju biti i ostali građani.

Naime, nedavno su iz MUP-a HB županije upozorili na sve češće internetske prijevare kojima su žrtve oštećene i za 15.000 KM. Prema navodima iz ovog MUP-a, građani sve češće prijavljuju internetske prijevare, a kao najčešći oblik cyber-kriminala iz policije navode kupnju atraktivnih proizvoda po nerealnim cijenama te lažno predstavljanje. Ističu kako se počinitelji tih kaznenih djela lažno predstavljaju kao zaposlenici banke i traže podatke o bankovnom računu te nakon toga prebacuju novac na račune u inozemstvu.

Također, često se lažno predstavljaju kao vojnici te tako građane dovode u zabludu i navode ih da im pošalju novac kako bi došli u BiH i sl. Nerijetko je riječ o iznosima od 15.000 KM i više.

Počinitelji ovakve vrste kaznenih djela, ističu iz MUP-a, na internetu nude na prodaju određeni proizvod ili strojeve za koje postoji zainteresiranost većeg broja ljudi, kao što su atraktivni modeli mobitela, popularni modeli automobila koji se prodaju po cijeni znatno nižoj od cijene ostalih vozila u istoj kategoriji te brendirani odjevni predmeti i obuća, dresovi poznatih sportaša i sl.

''Oštećena osoba na zahtjev počinitelja vrši uplatu na tekući račun ili na virtualni račun otvoren u nekoj od sportskih kladionica, s tim da se predmetni proizvod uopće ne dostavi zainteresiranoj osobi ili joj se dostavi bezvrijedan predmet'', upozorili su iz MUP-a HBŽ-a.

Jedna od karakteristika ovakvog oblika kriminaliteta jest i to da počinitelj traži da se novac uplati u što kraćem roku. Uz navedeno, evidentirani su i slučajevi u kojima se osobe lažno predstavljaju kao zaposlenici banke i traže potrebne podatke o bankovnom računu, tako da telefonski ili e-poštom kontaktiraju građane te im prenose kako su dobitnici nagradne igre ili ih na drugi način dovedu u zabludu te prikupe potrebne podatke, nakon čega novac prebacuju na razne račune u inozemstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close