2.600.000 KM

Ukrajincima devet godina zatvora za krađu 2.5 milijuna maraka s bankomata po BIH

Vijesti / Crna Kronika | 08. 07. 2022. u 12:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kantonalni sud Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona objavio je osuđujuću prvostupanjsku i nepravosnažnu presudu za dva ukrajinska državljana, Dmytro Boiko (40) i Oleksandr Zaitsev (59), zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom računalna prevara.

Sud je  Boiku izrekao kaznu zatvora u trajanju od pet (5) godina, a za Zaitseva u trajanju od četiri 4 godine.

Podsjećamo, optuženi se terete da su krajem siječnja i početkom veljače 2020. godine, sa još pet državljana Ukrajine, kao dio skupine za organizirani kriminal, u više kantona i gradova na području Federacije BiH, koristeći različite sofisticirane računarske  alate i programe, pristupali bankomatima Sberbank BH dd Sarajevo na 24 lokacije sa kojih su preuzimali veće iznose novca, te sebi i drugim članovima grupe  pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 2.600.000 KM.
 
Boiko i Zaitsev su prilikom izvršenja krivičnog djela uhićeni u Bihaću, kada su sa bankomata spomenute banke neovlašteno podigli novac u iznosu od oko 100.000 KM. Novac je oduzet i vraćen vlasnicima.

Kantonalno tužiteljstvo Tuzlanskog kantona je u suradnji sa Federalnom upravom policije i drugim policijskim agencijama preuzelo istražne radnje za cijelo područje FBiH i vodilo istragu protiv ukupno sedam Ukrajinaca.

Međutim, s obzirom na to da je pet Ukrajinaca nedostupno pravosudnim organima u BiH, krivično gonjenje protiv pet članova skupine za organizirani kriminal je ustupljeno ukrajinskim agencijama za provođenje zakona i pravosudnim institucijama.

Kantonalni sud Tuzla je, nakon izricanja prvostupanjske presude, na prijedlog Tužiteljstva produžio optuženima mjeru pritvora za još devet mjeseci.

Nakon prijema pismenog otpravka presude Kantonalno tužiteljstvo Tuzlanskog kantona će najvjerojatnije izjaviti žalbu na ovu presudu.

Kopirati
Drag cursor here to close