Banja Luka

Uklonjena avio-bomba iz Drugog svjetskog rata: Teška 50 kilograma

Vijesti / Crna Kronika | 04. 01. 2023. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Anadolija / Uklonjena avio-bomba iz Drugog svjetskog rata

U Banja Luci je uspješno završena akcija uklanjanja avio-bombe iz Drugog svjetskog rata, teške 50 kilograma, iz rijeke Suturlija.

"Kompletna aktivnost je završena bez ijednog problema", potvrdio je šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke postrojbe Dragan Babić.

Prema njegovim riječima prije same današnje aktivnosti, poduzete su sve potrebne mjere i radnje za sigurno uklanjanje bombe, prenosi Anadolija. 

"Prije tri tjedna dobili smo prijavu da se bomba nalazi na lokaciji iznad kupališta kanjona na udaljenosti oko 900 metara uzvodno uz rijeku, od ušća Suturlije u Vrbas. Obavijestili smo Republičku upravu civilne zaštite, koja je izašla na lice mjesta i označila teren. Zatim smo s Ministarstvom unutarnjih poslova RS organizirali dežurstvo i osiguranje same lokacije i u tom vremenu smo uradili pripremne aktivnosti", pojasnio je Babić.

Dodao je da su u suradnji s pripadnicima Policijske uprave Banja Luka danas preventivno evakuirali oko 30 domaćinstava iz naselja Šibovi, koji su u bližoj zoni lokacije na kojoj je bila bomba.

Avionsku bombu uklonili su pripadnici Republičke uprave civilne zaštite - Sektor za deminiranje.

"Na osnovu izviđanja koje smo obavili prošle godine na zahtjev Grada Banja Luke ustanovili smo da se radi o eksplozivnom sredstvu avionskoj bombi iz Drugog svjetskog rata. U skladu s identifikacijom izvršili smo pripremu, urađen je izvedbeni plan aktivnosti i danas aktivnosti neutralizacije koje su uspješno završene. Radi se o minimalnoj detonaciji", rekao je Dragan Kos, pomoćnik direktora Sektora za deminiranje Republičke uprave civilne zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close